Raoul Wallenbergs dag

Den 27 augusti högtidlighålls varje år minnet av Raoul Wallenberg

Avsikten med dagen är att rikta fokus mot mänskliga rättigheter, vikten av personligt ansvar, civilkurage och medmänsklighet.

För ytterligare information om dagen, se Raoul Wallenberg - en människa kan göra skillnad.


Låna gärna en bok om Wallenberg. Klicka på bokbilderna och reservera. Texterna är huvudsakligen hämtade ur Bibliotekstjänsts annotationer.

 

 

 

 

Den här är skriven av Bengt Jangfeldt och skildrar Wallenbergs barndom och uppväxt och spelet kring hans ställning inom Wallenbergdynastin. Det är också en beskrivning av omständigheterna kring Wallenbergs arrestering och bakgrunden till sovjetledningens beslut att häkta och bortföra honom.

 

 

 

 

 

 

 

Raoul Wallenberg räddade med stort mod och uppfinningsrikedom ca 100.000 judar från döden i nazisternas gaskamrar. Berättelsen om honom börjar med barnaåren i Stockholm, fortsätter i USA och hoppar sedan fram till tiden i Budapest där han försvinner i januari 1945. Ett avslutande kapitel berör dessutom ryktesfloran som grasserat efter försvinnande.

 

 

 

 

 

 

 

 Raoul Wallenberg är en av Förintelsens hjältar. De sex månader han tillbringade i Budapest från juli 1944 till januari 1945 var dramatiska. Tillsammans med sina kollegor på den svenska legationen räddade han livet på flera tusen ungerska judar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eric Sjöquist gör framförallt en genomgång av händelserna som ledde fram till gripandet av R.W. 1945, och vad som kan tänkas ha hänt därefter. Dödades R.W. för att ryssarna inte fick det pris som begärdes? Eller hade svenska myndigheter inget intresse av att rädda honom?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilhelm Agrell söker svar på vad som hände då Raoul Wallenberg tillfångatogs i Budapest 1945. Han skriver om underrättelsetjänster och specialoperationer i Ungern 1943-45 och driver tesen att Wallenberg utnyttjades som bricka i olika underrättelsetjänsters spel. Baserat på amerikanskt, tyskt, brittiskt och svenskt arkivmaterial.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 I denna bok presenteras hittills okända fakta och händelseförlopp från Raoul Wallenbergs tid i Budapest, dit han anlände den 9 juli 1944. Fokus ligger på det nätverk av människor som agerade under ockupationen och lyckades rädda 130 000-150 000 judiska medborgares liv i Budapest. Här skildras likaså slaget om Budapest mellan tyskarna och de inträngande sovjetiska trupperna, en av andra världskrigets blodigaste drabbningar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raoul Wallenberg var en 32-årig livsmedelshandlare när han krigsvåren 1944 erbjöds att delta i en amerikansk-svensk räddningsaktion för den sista spillran av Europas judar. Ett halvår senare hade tusentals ungerska judar den unge svensken att tacka för sina liv. I januari 1945 gick Wallenberg frivilligt de sovjetiska trupperna till mötes för att försvinna för alltid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En bok om spelet bakom kulisserna för att under andra världskriget rädda judar ur Hitlers förintelseläger. Här framträder Gilel Storch, Felix Kersten, Edgar Klaus, Folke Bernadotte, Gösta Engzell och Raoul Wallenberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skrivet av: Gun Johansson den 25 augusti 2015