Efter år av väntan och avstängningar av gator är äntligen Uppsalas Resecentrum invigt.
Detta innehåll har flyttats över från vår gamla webbplats och ser kanske inte perfekt ut. Har du funderingar kring innehållet kan du kontakta biblioteket.
Jag trodde Kungens skulle komma, för att inviga Uppsala Resecentrum den 12 december. Men ingen kung fanns på plats. Kanske hoppades jag på en överraskning eller så hade jag drömt.
Men äntligen var det dags att inviga Uppsala resecentrum. Vi har väntat länge. Sex hela år har det tagit och vi är glada för att byggtiden nu är över.
Även Museijärnvägen Lennakatten har fått två nya smalspår. Nytt stationshus på östra sidan har vi fått och dessutom en ny bro över Strandbokilen.
Ett stycke Uppländsk tåghistoria
Resecentrum är som sagt alldeles nytt. Det har gett Uppsala ett nytt, modernt utseende. Men det finns massor av platser och historia att upptäcka för den som är tågintresserad. Inte minst i Uppland.
Kanske har du gjort en resa med Lennakatten. Det är en upplevelse för barnen att tuffa med ångloket och lösa biljett i en riktigt gammal biljettkassa. För den som vill resa utan att lösa biljett till Lennakatten kan jag rekommendera
Lennabanorna
(2004), som är en bildskatt för alla nostalgiker.
Tvåtusen svenska stationshus
Visste du att det finns omkring tvåtusen stationshus i vårt land? Fotografen Krister Engström och Gunilla Linde Bjur, professor i arkitekturens kultur och kommunikation, har rest runt och dokumenterat våra stationshus. Det finns mycket att upptäcka i deras 500 sidor tjocka bok
Stationshus - järnvägsarktiektur i Sverige
(2010).
Många stationshus säljs och förvandlas till resauranger, affärer eller annat. Men det finns de som fortfarande lever kvar och håller liv i historien. Lennakatten är en museijärnväg som fortfarande är i bruk. Och varför inte besöka Faringe sationshus, där du kan lösa biljett på gammaldags sätt.
Den som letar och söker i bibliotekens samlingar kan hitta ett och ett annat. En del böcker och småtryck finns endast i Uppsala- och Upplandssamlingen på Stadsbiblioteket i Uppsala och är inte för hemlån.