Romaner, deckare och serier

Humor, spänning, kärlek, feel-good och ett stänk av vemod. Något för alla. Sanna Gillberg Wallner, vid Stadsbiblioteket, tipsar om nio böcker.

Sannas nio tips

av Jan och Maria Berglin

Årets Berglin, deras tjugoförsta album, är ett måste för alla humorälskare! Man kan inte få nog av de typiska figurerna, de pricksäkra kommentarerna om vår galna samtid. Bättre seriesamling får man leta efter.

Paret Berglin förser den de ofta gråa vardagen med perspektiv som får oss alla att hantera det vi kallar livet lite gladare.

Hon är inte jag av Golnaz Hashemzadeh

En flicka flyr med sina föräldrar från Iran till Sverige. De flyr från f

Omslagsbild til Kaffe med rån.
örtryck till trygget, men också till utanförskap som förtär familjen inifrån. Pappan lär flickan att nyckeln till framgång är hårt arbete. Det präglar henne genom hela uppväxten. Hon måste helt enkelt vara bäst. Och det blir hon...

En fascinerande och skrämmande berättelse om prestation, utsatthet och ensamhet.

Kaffe med rån av Catharina Ingelman-Sundberg

Pensionärsgänget på servicehuset Diamanten har tråkigt. Inget roligt händer och nya nedskärningar väntar. Antagligen skulle man ha det bättre i fängelset. Sagt och gjort, gänget bestämmer sig för att ge sig in i brottets bana, fast det blir inte riktigt som man har tänkt sig...

Rolig och aktuell berättelse, med hög fnissfaktor!

Väldigt sällan fin av Sami Said

Omslagsbild til Vattenänglar.
Roman om Noha, en ung man som försöker finna sig själv. Han lämnar hemstaden för studier i Linköping. Med sig får hag många förmaningar: skäms inte för den du är, glöm inte att du är eritrean och muslim. Visst, det går bra i början, men så småningom...

En fantastisk debutroman, som med finstämd humor skildrar Nohas mödor och förvirring.

Vattenänglar av Mons Kallentoft

En ny kriminalroman med kriminalinspektör Malin Fors, stjärnan på våldsroteln. I berättelsens början hittar en snickare ett medelålders par mördade i en pool. Parets adoptivdotter saknas. Ett intensivt sökande tar sin början är flickan fortfarande vid liv?

Kanske är det här författarens bästa krimnalroman hittills. Med briljant språk och skicklig intrig byggs spänningen upp.

Hemligheten på Mercy Close av Marian Keyes

Omslagsbild till Fuskaren som försvann.
Författaren återkommer här med en bok om familjen Welsh. Helen har blivit 34 år och livet är inte på topp. Drömpojkvännen spenderar mycket tid med sitt snygga ex, arbetet som privatdetektiv går inget vidare och hon har blivit av med lägenheten. Då dyker ett spännande fall upp. En fjärdel av Iralnds mest kända pojkband har försvunnit. Och nu närmar sig återföreningsturnén.

Irländsk feel-good när den är som bäst. Här med en snygg deckartouch!

Fuskaren som försvann av Per Naroskin

Författaren, som själv är psykoterapeut (och känd från "spanarna" i radions P1), har skrivit en roman om terapi och terapeuter.

Hur mår egentligen en terapeut? Är han i behov av en terapeut? Livet ställs på ända för bokens huvudperson i samband med att hans hyresvärd avlider. Han tvingas flytta sin mottagning, ett

Omslagsbild till Vi kom över havet.
misslyckat TV-framträdande gör inte saken bättre. Så får han ett telefonsamtal som kastar honom tio år tillbaka i tiden.

En humoristisk och samtidigt vemodig berättelse med knorr!

Vi kom över havet av Julie Otsuka

Året är 1919, ett skepp kommer lastat til Kalifornien. Lastat med japanska kvinnor, som köpts till det nya landet för att gifta sig med landsmän. De kommer med drömmar om ett bättre liv, men möts av män som inte liknar männen på fotografierna som kvinnorna fått. De får utstå många fördomar och mycket hårt arbete. Och så kommer Pearl Harbor.

Fantastiskt välberättat i det lilla formatet!

Himlens fånge av Carlos Ruiz Zafon

Ny roman av författaren till Vindens skugga, världssuccén som

Omslagsbild til Himlens fångar.
utkom på svenska 2005. Boken utspelar sig i Barcelon, närmare bestämt i bokhandeln "Sempere och söner". En dag kommer en man till bokhandeln och frågar efter en sällsynt utgåva av Greven av Monte Cristo. Men han tar den inte med sig, utan lämnar ett kryptiskt meddelande skrivet i boken. Det blir upptakten till en spännande berättelse om svek, förräderi och mörka hemligheter.

Författaren lyckas förena spänning, språk och mänskligt djup till en fantastisk helhet!

 

 

Tips av: Susanna Gillberg Wallner

 

Bild: Present (foto: Claudio Maciel, stock.xchng)

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Susanna Gillberg Wallner den 12 december 2012