Så gör Petrus Dahlin

Få reda på hur det är att vara författare - vad är roligt, vad är svårt? Petrus Dahlin berättar och ger tips till dig med författardrömmar.

Petrus Dahlin. Foto: Leif Hansen
Petrus Dahlin föddes i Umeå 1964. Han har skrivit många böcker både för yngre och äldre barn, bland andra Hjärtlös (2014) och Skogens systrar (2009).

Den första bok som han skrev hette Godnatt lampan och kom ut 2004.

När vi ber Petrus Dahlin att berätta om sig själv säger han att han älskar sin familj, sin trädgård och att läsa. Han hatar krig och fula granskogar.

Började skriva av tristess

Petrus Dahlin berättar att han började att skriva när hans äldste son var liten och sov om kvällarna:

– Jag var lite kreativt uttråkad och ostimulerad så då började jag skriva mig ur tristessen.

Och på det sättet blev han författare.

– Jag började sent och debuterade när jag var 40 år, säger Petrus Dahlin.

"Man kommer vidare med envishet"

Idéerna till sina böcker får Petrus Dahlin av känslor:

– Det börjar med en lös idé, eller en känsla. Sedan börjar jag samla på små och stora skeenden, platser och eller delar av personers karaktärsdrag. När jag samlat nog, börjar jag att jobba med en tankekarta där jag försöker sätta de lösa delarna i ett sammanhang och planera för hur boken ska sluta. När jag tycker att det sitter hyfsat vettigt ihop sätter jag mig ner och skriver, berättar Petrus Dahlin och fortsätter:

– Självklart fastnar jag på vägen några gånger, men med envishet kommer man vidare. Så när jag skrivit klart historien läser jag den högt för mig själv ett par gånger och rättar alla fel innan jag skickar den till förlaget.

Petrus Dahlin berättar att han tycker att det roligaste med att vara författare är att hitta på världar och personer. Och att det svåraste, eller kanske tråkigaste, är att det är lite ensamt att jobba själv.

Tips till framtida författare

Petrus Dahlin avslutar med att ge några tips till den som vill bli författare:

  • Gör en tankekarta innan du börjar skriva.
  • Tänk ut slutet först. Då tappar du inte bort dig.
  • Lägg ner tid på din huvudperson, vad är det för sidor hos personen som gör att man bryr sig om henne, vad är det som gör att man vill läsa vidare om just den personen. Igenkänning, svagheter, detaljer som gör att personen känns levande och finns på riktigt.
  • Se till att din huvudperson har ett mål i historien och att hon stöter på problem och hinder på vägen mot målet.
  • Börja med något dramatiskt som gör att läsarna vill veta hur det ska gå.
  • Var envis. Förutom att du måste gilla att fantisera så måste du vara beredd på att det tar lite tid att skriva, och var beredd på att skriva om din historia.

 

Text: Anna Theorell
Bilder: Petrus Dahlin (foto: Leif Hansen)

Målgrupp:

Skrivet av: Anna Theorell den 3 februari 2014