Så här lånar du

Kom igång och låna. Här berättar vi hur du gör.

Skaffa lånekort

Lånekortet gäller i hela Heby kommun och är gratis. Kortet är personligt och du ansvarar för allt som lånas på det. 

Du skaffar lånekort genom att fylla i formuläret här på vår hemsida (länk).

Du kan också komma in till biblioteket så hjälper vi dig. Vi kommer be dig visa upp en giltig ID-handling.

När du får ditt lånekort kan vi också lägga in en personlig pinkod. Med pinkoden får du tillgång till Mina sidor på Biblinord. På ditt Biblinordkonto kan du få en översikt över dina lån, låna om och reservera. Med en pinkod kommer du också kunna låna e-böcker, e-ljudböcker och e-film.

Om du inte lånar hos biblioteket på tre år kommer ditt lånekort tas bort, du får då skaffa ett nytt lånekort. OBS! Ibland registreras inte digitala lån i vårt katalogsystem. Är du en "digital" låntagare behöver du besöka biblioteket åtminstone en gång vart tredje år och göra ett fysiskt lån för att slippa registreras på nytt. Om du önskar kan vi ta bort ditt lånekort i förtid. Kontakta oss på biblioteket för att få hjälp med detta.

Låna, låna om och återlämna

På samtliga bibliotek i Heby kommun kan du också använda dig av våra självutlåningsstationer. Du behöver ditt lånekort/personnummer och PIN-kod för att registrera lånen. Fråga gärna oss i personalen så visar vi hur det fungerar. Det går också bra att ta med ditt lånekort och det du vill låna till informationsdisken så hjälper vi dig att låna.

Om du vill förlänga din lånetid går det bra att göra ett omlån. Gör det själv på Biblinord via Mina sidor eller fråga oss i personalen. Material som det är kö på går inte att låna om. Gällande fjärrlån måste du kontakta ditt bibliotek för omlån.

Du kan återlämna dina böcker på samtliga bibliotek i Heby kommun, det behöver inte vara det bibliotek i kommunen som du har lånat materialet på. Är biblioteket stängt kan du återlämna dina lån i bibliotekets bokinkast.

Lånetid och påminnelse

Den normala lånetiden är 28 dagar. Är det kö på materialet vid lånetillfället är lånetiden 14 dagar. Om du inte lämnar tillbaka materialet i tid riskerar du att få förseningsavgifter.

Du kan läsa mer om våra låneregler och avgifter här (länk).

Du kan välja att få förvaningar skickade till dig när återlämningsdatumet börjar närma sig. Den första förvarningen skickas två dagar innan återlämningsdagen. En andra förvarning skickas en dag innan, men bara för material som det är kö på.

Reservera

Om materialet du letar efter är utlånat kan du ställa dig i kö. Hör med oss på biblioteket eller reservera själv på Biblinord via Mina sidor. Vi meddelar dig när det är din tur att låna.

Lånehistorik

Vill du ha hjälp med att komma ihåg vad du lånat hos oss tidigare? Biblioteket får spara lånehistorik om du som låntagare gett ett skriftligt godkännande. Bibliotekssystemet kommer då varna när du försöker låna material som tidigare lånats.

Vill du att vi sparar din lånehistorik? Fyll i följande avtal och ta med till biblioteket: