Saras bästa kärleksromaner

Det är dags för alla hjärtans dag. Sara Forsman, som går sista året på GUC, tipsar om sina bästa böcker om kärlek och vänskap. Och hon har även bett fyra kompisar att ge sina tips.

Sara Forsman. Foto: Louise Falkman.
Hur man ser på den Alla hjärtans dag är lite olika. Vissa av oss kanske känner sig ensamma, andra tar tillfället i akt och spenderar dagen med sina käraste. Några kanske tycker att dagen bara uppmärksammas för att affärer ska få sälja hjärtformade små gelegodisar.

Jag tipsar om böcker som handlar om kärlek, som man kan läsa om man vill komma i extra mysig kärleksstämning.

Vampyrer

Jag tror inte det är många tjejer idag som inte är eller har varit förälskad i Stephanie Meyers romantiska serie om Bella och vampyren Edward. Jag är inget undantag, jag blev störtförälskad redan efter den första boken, Om jag kunde drömma.

Omslag till boken Om jag kunde drömma.
Jag tycker inte att de fyra böckerna har någon åldersgräns, Meyers romantiska serie charmar de flesta. Kanske har det mer blivit en serie för tjejer, men jag tycker även killar ska ge böckerna en chans.

En klassiker

En lite mer svårläst roman – men minst lika romantisk – är Charlotte Brontës klassiska roman om Jane Eyre. Den handlar om Janes liv och hennes möte med den äldre och hemlighetsfulle Mr Rochester, som hon blir förälskad i.

Jag blev helt förtrollad av romanen, det var en riktig upplevelse att få följa med Jane Eyre i hennes värld i 1800-talets England.

Två killar

Nästa bok jag ska tipsa om heter Ibland bara måste man och är skriven av David Levithan. Den handlar om den homosexuelle tonårskillen Paul och hans liv, problem och kärleksproblem.

Omslagsbild till Ibland bara måste man.
Romanen riktar sig unga vuxna, men jag tror att den passar de flesta åldrar. David Levithan skriver otroligt vackert.

En hund

Sist vill jag tipsa om den fantastiska boken Marley och jag skriven av John Grogan. Jag tycker att den passar in här bland mina kärleksboktips, för jag tror ingen bok berört mig så mycket som berättelsen om den livliga hunden Marleys liv hos familjen Grogan, och framför allt den orubbliga vänskapen mellan pappan John och Marley.

Det kan vara en passande bok ifall man ledsnat på de oräkneliga romanerna om förälskade människor med kärleksproblem. Marley och jag är en självbiografisk bok, skriven av pappan i familjen.

 

Din bästa kärleksroman?

Mariana. Foto: privat.
Min favorit bland kärleksromaner är Fallen ängel av Becca Fitzpatrick, för att den liksom har allt en bok ska ha. Spänning, kärlek, drama och humor. Den fångar upp en från första raden och släpper en inte förrän sista raden.

Mariana Ramsten, 15 år

 

 

 


Zebastian. Foto: Sara Forsman.
Jag tycker att Eragon av Christopher Paoulini är den bästa kärleksboken. Det är en fin berättelse om både kärleken mellan en drake och en människa och andra relationer. De andra böckerna i serien är också bra, men ettan är bäst.

Zebastian Stammel, 16 år

 

 

 

 

Tobias. Foto: Sara Forsman.
Sagan om ringen-triologin är de bästa kärleksböckerna. Jag tycker hela serien är sjukt bra,  och faktiskt så handlar den väldigt mycket om kärlek.

Tobias Nilsson, 18 år

 

 

 


 

Tina. Foto: Sara Forsman
Jag tycker Flickan med glasfötter av Ali Shaw är en jättebra kärleksbok för att det förutom en fin kärlekshistoria också finns förunderliga varelser och vackra miljöer i romanen.

Tina Stammel 17 år

 

 

 

Vilken är din favoritkärleksroman?

Mejla redaktionen@bibli.se

 

Text: Sara Forsman
Bilder: Sara Forsman

 

 1. Hjärtans fröjd

  Av: Nilsson, Per
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Het

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Frost

  Av: Stiefvater, Maggie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 4. Juli

  Av: Kjeldset, Tania
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från norska
  Finns som: Bok
 5. Det händer nu

  Av: Nordin, Sofia
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Sara Forsman den 12 februari 2013