Se Författarfredag med Cecilia Hagen

En förkyld Cecilia Hagen gästade Författarfredag på Stadsbiblioteket i september 2013. Du som inte var med kan se filmklipp här på Bibli.

Cecilia Hagen. Foto: Ulrika Zwenger
Den 20 september var journalisten, krönikören och författaren Cecilia Hagen. I samtal med Lena Redin (P4 Radio Uppland) berättade hon sitt arbete, om skrivandet och om att blir äldre.

Under kvällen berättade Cecilia Hagen om sina böcker om Kulla-Gulla. Böcker att känna igen sig i för många. I alla fall kvinnor som är i Cecilia Hagens egen ålder. Hennes tankar och funderingar lockar till många skratt.

Den senaste boken är Kulla-Gullas lilla lila (2013), som är en överlevnadsbok för den som slutat jobbat. Som nybliven pensionär delar Cecilia Hagen med sig om sina erfarenheter hittills.

Du som inte var med och hörde Cecilia Hagen på Stadsbiblioteket har möjlighet att se filmklipp från kvällen här på Bibli.

Hagens Kulla-Gulla

1945 dök Martha Sandwall-Bergströms första bok om Kulla-Gulla upp. Därefter kom flera böcker om den fattiga flickan. Cecilia Hagen slukade böckerna om Kulla-Gulla.

1994 kom Cecilia Hagens Kulla-Gulla i övergångsåldern (1994). Martha Sandwall-Bergström gick med på att hon använde Kulla-Gullas namn. Böckerna har roat många läsare och samtidigt har de retat andra.

Hör Cecilia Hagen berätta om hur hennes Kulla fick liv (8 minuter, 20 sekunder)

Om att bli äldre

Cecilia Hagen skriver ofta om att bli äldre. På frågan vad som karaktäriserar 40-talistflickor svarar hon att de har en vilja att prestera och göra väl ifrån sig. De varken fuskar eller skolkar.

När Cecilia Hagen var i 50-årsåldern kom hennes Kulla-Gulla i övergångsåldern – eller Nu fyller alla duktiga flickor 50 (1994). Cecilia Hagen såg det lite som en uppmuntringsbok för hennes kvinnogeneration. Hon ville visa hur duktiga de varit. När hon var i 60-årsåldern kom Kulla-Gulla stretar vidare (2008).

En sak som Cecilia Hagen berättar om är bland annat om ”onkandet” och vad det innebär. Något som väckte många skratt i publiken.

Hör Cecilia Hagen berätta om att bli äldre (10 minuter, 51 sekunder)

Tillståndet som pensionär

Efter nästan fyrtio år på samma arbetsplats gick Cecilia Hagen i pension i somras. Men slutat arbeta, det har hon inte gjort. Hon berättar glatt att hon nu för tiden fakturerar. Och så länge någon läser så skriver hon, säger hon.

Hör Cecilia Hagen berätta om livet efter pensionen (9 minuter, 57 sekunder)

Kulla-Gullas lilla lila

Cecilia Hagens senaste bok är Kulla-Gullas lilla lila (2013), en bok som Cecilia och Lena återkommer till gånger under kvällen. Ingenkänningsfaktorn i det Cecilia Hagen är stor för många. Och för Cecilia Hagen själv kan det vara terapi att skriva. 

Hon berättar om boken Mamma bit för bit (1987) och om Mina resor med Diana (2006), och om hennes karaktärer Fredrik och Charlotte. 

Hör Cecilia Hagen berätta (11 minuter, 16 sekunder)

Publikens frågor

I slutet av kvällen kommer ämnet 'mamma' upp. När Cecilia Hagen gjorde radioprogrammet Sommar 2003 valde hon att just prata om sin mamma. Detta ämne kom sedan igen i boken Resorna med Diana (2006). 

Dessutom fick publiken möjlighet att ställa sina frågor. Något som många har fastnat för och ville veta mer om är Cecilia Hagens flygrädsla. En annan sak som väcker nyfikenhet om hennes medverkan i tv-programmet På spåret, där hon tävlat tillsammans med Hoa Hoa.

Hör Cecilia Hagen berätta (17 minuter, 01 sekunder)

 

Läs mer:

Text och film: Carin Carlsson Bild: Cecilia Hagen (Foto: Ulrika Zwenger)

 1. Inte bara barnsligheter

  Av: Hagen, Cecilia
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1982
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 20 november 2013