Semestra i Uppland

Hav, fika, kyrkmålningar, loppis – i Uppland finns något för alla semesterfirare. Med hjälp av två guideboksförfattare tipsar vi dig om platser att besöka i sommar.

Sommaren är här och det innebär semestertider för många. Kanske har du bokat in solsemester i Spanien, eller en storstadsresa i New York. Men varför åka så långt? Uppland är fullt av platser att se och upptäcka.

Två personer som känner till det uppländska landskapet väl är Katja Jahn och Ylva Fontell. Tillsammans har de skrivit gudieböckerna Hitta Uppland (2011) och Cykelguide till Uppland (2001), för att hjälpa människor att hitta Upplands sevärdheter.

Katja Jahn och Ylva Fontell.
Boken Hitta Uppland fick "Verbala priset" i tävlingen Svenska Publishing-priset 2012.

Tips till Uppland

Vi har i en tidigare artikel frågat författarna Katja Jahn och Ylva Fontell om deras bästa Upplandstips. Utifrån dessa, ger vi dig här en guide till en uppländsk semester. Läs också gärna hela artikeln om Katja Jahn, Ylva Fontell och deras böcker.


Örskär fyr. Foto: Pandorask, Wikimedia Commons
Upplev vattnet

Till Örskär med klippor och hav skulle Katja Jahn och Ylva Fontell ta med naturintresserade vänner på besök från annat håll, om de bara hade en dag på sig att visa det bästa av Uppland.


Författarna tycker att klipporna i Öregrund är Upplands bästa badplats. De tipsar också om Rullsand, med sina långa sandstränder och naturstigar, för småbarnsfamiljen.


Vi vill också tipsa om Badortsdagarna i Öregrund, den 9-11 augusti. För dig som vill uppleva förra sekelskiftets badliv med frasande kjolar, veteranbåtar, vattenplask och mässingsmusik.


Målningar av Albertus Pictor i Härkeberga kyrka. Foto: Mats Thorburn, Flickr
Mer om vatten i Uppland, av olika slag, läser du om i vår artikel på ämnet. Där tipsar vi bland annat om boken Fånga platsen (2008), en guide till sevärda platser längs med vattendrag i Sverige – inte minst i Uppland.

 

Känn kulturhistoria i kyrkorna

Katja Jahn och Ylva Fontell tipsar om Albertus Pictors kyrkmålningar, för den som är intresserad av kulturhistoria.

Albertus Pictor, eller Albrekt Ymmenhusen som denne tysk-svenske målare egentligen hette, var en av Sveriges mest framstående kyrkomålare kring sekelskiftet 1500. Pictors kyrkmålningar finns i många uppländska kyrkor, men om du vill se ett av hans mesta kända verk så är det till Härkeberga kyrka, strax norr om Enköping, som du ska bege dig.

Mer om kalkmålningar i kyrkor, och flera boktips, hittar du i vår artikel på ämnet.


Den kyrka som Katja Jahn och Ylva Fontell tycker är Upplands vackraste, är Yttergrans kyrka som ligger ett par kilometer norr om Bålsta. Författarna tycker att den är vacker för att den är så liten och söt.

Se slott och gårdar

På Skoklosters slott finns det mängder av saker att titta på, tycker Katja Jahn och Ylva Fontell. Det är också ett bra val om du vill vara inomhus.

Skoklosters slott är ett av världens främsta och bäst bevarade barockslott. Mer om slottet och boktips på ämnet, hittar du i vår artikel.


Väggmålningarna i Olpersgården
tycker Katja Jahn och Ylva Fontell är en förbisedd pärla. Olpersgården är en gammal släktgård som ligger i Skogbo by, en mil nordöst om Östervåla.


Vi kan också tipsa om Noors slott i Knivsta, som är ett av Sveriges få bevarade karolinska träslott från 1600-talet.

Under 1930-talet bodde konstnären, skalden och författaren Olof Thunman här, i en utav grindstugorna.


Vandra i skog och stad

Många sevärdheter ligger ute i naturen och är gratis att besöka, tipsar Katja Jahn och Ylva Fontell om, och säger vidare att dessa sevärdheter ofta är perfekta picknickplatser. Det är alltså bara att ta med dig egen mat och göra en vandring eller cykeltur.

Att vandra längs Upplandsleden och övernatta i vindskydd är författarnas tips om du önskar dig stora upplevelser för en liten peng.

Asptrappan vid Upplandsmusset.
Upplandsleden slingrar sig från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr, totalt 40 mil lång.


För dig som vill vandra i stan, tipsar vi om att göra som Karin Engström och Gunilla Fällman, som jobbar på Uppsala stadsbibliotek. De gav sig ut i hemstaden Uppsala för att leta rätt på stadens djur. På köpet fann de en stol. Med sig på promenaden, som guide, hade de Lisen Hessners bok Staden genom konsten (2012).

Lisen Hessner besökte Uppsala stadsbibliotek tidigare i år för att presentera boken.

 

Lasse Åberg. Foto: Lennart Guldbrandsson, Wikimedia Commons
Gå in på museum

För dig som gillar museum tipsar Katja Jahn och Ylva Fontell om Åbergs museum i Bålsta. Museet bjuder på konst med anknytning till serier och har en stor nostalgifaktor samt god mat, berättar författarna.


Vi kan också tipsa om Uppsala konstmuseum i Uppsala, med svensk, regional och internationell samtidskonst, samt konst- och arkitekturvandringar.


Och vill du besöka en av världens mest kända upplänningar så tipsar vi om en tur till Linnémuseet i Uppsala. Se blomsterkungens bostad och få reda på mer om hans liv, både privat och som vetenskapsman. Mer om Carl von Linné kan du också läsa i vår artikel som skrevs till hans 306-årsdag.


Leta upp alla runstenar

Uppland brukar kallas för slottens, herresätenas, runstenarnas och fornlämningarnas landskap. Och just runstenarna är vanligare i Uppland än i något annat svenskt landskap.

Katja Jahn och Ylva Fontell tycker att runstenen i Hargs skog är Upplands mest spännande runsten, för sina bilders skull, och därför alltså värt ett besök.

Ännu fler runstenar i Uppland hittar du i boken Runstenar i Uppsala län berättar (2010). Där kan du till exempel läsa om runstenen som låg på havsbotten i 30 år efter att ha varit med på världsutställningen i Paris 1889 och runstenar som fick tjäna som byggnadsmaterial i klostren. Ta med boken ut och gå på runstensjakt! Hur många runstenar kan du hitta?

Ta en fika

Vad gäller fikaställen så tipsar Katja Jahn och Ylva

Cup cakes. Foto: Anna Theorell
Fontell om Forsby kvarn kafé invid den forsande Örsundaån, strax utanför Fjärdhundra. De tycker att det är Upplands mysigaste fik.


Om du vill besöka ett kafé som prisats med en placering i den ansedda restaurangguiden White guide, och som dessutom ligger i ett bibliotek, föreslår vi att du tar en tur till Café Kardemumma i Uppsala stadsbibliotek.

Mer om utmärkelsen och en intervju med Lotta Triller som driver Café Kardemumma, läser du i vår artikel.


Besök bruken

I norra Uppland anlades under 1600-talet ett antal brukssamhällen som fick samlingsnamnet Vallonbruken, efter de vallonska yrkesmän som hade

Miss Li.
en nyckelroll vid järnframställningen.

Besök gärna Vallonbruken och Vallonbruksveckan, den 10-18 augusti, för att få reda på mer om den uppländska brukshistorien.


Musik hela veckan

Sommaruppland är såklart fyllt med musik. Ett tips är Östhammars musikvecka, som genomförs för trettiosjunde gången i år, den 29 juni-5 juli.

Som vanligt är programmet späckat och det finns många godbitar för dig som gillar musik. Bland andra uppträder Miss Li.


En Ericofon ("Kobra"). Foto: Holger Ellgaard, Wikimedia Commons
Fynda på loppis

Sommaren är högsäsong för loppis. Och att ärva, köpa i andrahand och inreda med trender från förr har blivit riktigt populärt de senaste åren.

I tidskriften Hus & Hem Retro nummer 3:2013 hittar du Sveriges största loppisguide för sommaren 2013. Självklart är Uppland representerat, bland annat med Lata pigan i Enköping och Pepparkaksfabriken i Östhammar. Läs tidningen på biblioteket och gör din egen fyndarresa!

För mer retroinspiration tipsar vi om boken Retro Stockholm (2013). Låna boken och besök huvudstaden i dåtid.

 

Källor och mer läsning

 

Text: Anna Theorell Bilder: Katja Jahn och Ylva Fontell. (Foto: Mats Bernerstedt); Örskärs fyr. (Foto: Pandorask, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0); Målningar i Härkeberga kyrka. (Foto: Mats Thorburn, Flickr, CC BY 2.0); Skoklosters slott. (Foto: MyMichelle, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0); Personer på picknick. (Foto: Fabio Bruna, Flickr, CC BY 2.0); Asptrappan vid Upplandsmuseet i Uppsala. Foto: Karin Engström); Lasse Åberg. (Foto: Lennart Guldbrandsson, Wikimedia Commons); Runsten i Uppland. (Foto: Uwezi, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0); Cup cakes med hallon. (Foto: Anna Theorell); Miss Li. (Foto: missli.se); En Ericofon. (Foto: Holger Ellgaard, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)

 

  1. Hitta Uppland

    Undertitel: guiden till naturen och kulturen
    Av: Fontell, Ylva
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Svealand
    Finns som: Bok
  2. Vallonvägar

    Undertitel: en vecka i svenska Vallonien
    Av: Grälls, Annika
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Svealand
    Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anna Theorell den 19 juni 2013