September 2020

På bilden står det Skolbiblioteket Nyheter och information som en rubrik

Bokmässan
I år är Bokmässan digital och alla som vill kan ta del av den. Om du inte har möjlighet att följa den live på play kan du skapa ett konto under Mina sidor på bokmassan.se och se seminarierna när det passar dig. Många av programpunkterna under torsdagen och fredagen riktar sig mot skolan så passa på!

Kortfilmfestivalen UNG – i klassrummet
Ni har möjlighet att låta er klass titta på Kortfilmfestivalen UNG den 19-23 oktober 2020. Under en vecka visas kortfilm från hela världen för barn och unga från förskolan upp till gymnasiet. Visningarna är gratis och filmerna kommer kunna streamas i klassrummet. Det finns ett studiematerial till varje program. De filmer som ingår hittar du på www.shortfilmfestival.com. För att få mer information och för att boka filmpaket mejla info@shortfilmfestival.com. 

Bokjuryn
Biblioteken kommer erbjuda klasser att delta i läsprojektet Bokjuryn även detta läsår. Under projektet får klasserna läsa nyutkommen litteratur för att öka intresset för läsning och uppmuntra till att prova nya genrer. Jag kommer skicka ut mer information om projektet och anmälan inom kort.

Läslov
Inför Läslovet v 44 anordnades en inspirationsdag den 7/9 där bl.a. Tomas Bolme, Josefine Sundström och David Batra medverkade. Titta på webbinariet som innehåller många exempel och idéer om hur man kan inspirera till läsning.

Barn och ungdomsbokskatalogen
Lagom till läslovet v 44 kommer årets barn- och ungdomsbokskatalog. Där presenteras ett urval av nya böcker och serier ur årets utgivning. Här kan eleverna få inspiration till nya läsupplevelser. Katalogen är gratis och finns att beställa på Kulturrådets webbplats.

E-postadresser till lärarlånekort
Biblioteken kommer börja lägga in e-postadresser på era lärarlånekort för att underlätta vid påminnelse av bokåterlämning. Då kommer påminnelser skickas automatiskt till er e-post. Vi kommer använda oss av era edu-adresser. Tidigare har jag tagit ut listor på era lån manuellt och skickat per post några gånger per läsår. Nu kommer jag endast göra det vid läsårsslut. Har ni några frågor kring detta får ni gärna höra av er.

MÅNADENS BOKTIPS

Roliga och handfasta tips på hur du kan få dina elever att läsa!

Klaras läsprepp! : att främja läsning bland barn och unga