September-oktober 2021


På bilden står det Skolbiblioteket Nyheter och information som en rubrik

Läslov

Inför Läslovet v 44 anordnades en inspirationsdag den 6/9 där bl.a. Andreas Palmaer (författare) och Viktor Elm (fotbollsspelare) medverkar. Titta på webbinariet som innehåller många exempel och idéer på hur man kan inspirera till läsning. 

 

Barn och ungdomsbokskatalogen

Lagom till läslovet v 44 kommer årets barn- och ungdomsbokskatalog. Där presenteras ett urval av nya böcker och serier ur årets utgivning. Här kan eleverna få inspiration till nya läsupplevelser. Katalogen är gratis och finns att beställa på Kulturrådets webbplats.

 

Lässatsningar v 46

Vecka 46 duggar det tätt av olika lässatsningar som Kura skymning/gryning, Nordisk litteraturvecka och Barnboksvecka. Det är ett bra tillfälle att arbeta extra mycket med böcker och läsning ute på skolorna. Hör av er om ni vill ha böcker till något särskilt tema eller om ni vill låna någon av våra klassuppsättningar. I slutet av nyhetsbrevet hittar ni tips på olika aktiviteter kring läsning och böcker som ni kan inspireras av.

 

Läsprojektet Bokjuryn

I år kommer endast åk 7-9 delta i Bokjuryprojektet. Åk F-6 har valt att använda sina pengar från Inköpsstödet till att delfinansiera skolans abonnemang på Ugglo. Två högstadieklasser från Heby och två från Östervåla kommer delta i Bokjuryn. Alla deltagande elever kommer få önska varsin bok ur årets Barn- och ungdomsbokskatalog. Klasserna kommer sedan att läsa och arbeta med böckerna på olika sätt. Projektet avslutas med att eleverna gör boktrailers.

 

Serier i undervisningen

 Serier i undervisningens webbplats finner ni lärarhandledningar till olika serier. Här finns bl.a. The walking dead, högläsning med Bamse och Kalle Ankas deckarskola. Handledningarna är gratis att ladda ner. På skolbiblioteksavdelningen har vi tre av Kalle Anka-serierna med tillhörande handledning till utlån samt Bamse och källkritik. Varje seriealbum finns i 30 ex. Hör av er om ni vill låna.

 

Nya böcker

 1. Musikmysteriet

  Av: Widmark, Martin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 2. Min storslagna död

  Av: Jägerfeld, Jenny
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 3. Vem har sagt något om kärlek?

  Undertitel: att bryta sig fri från hedersförtryck
  Av: Ali, Elaf
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 4. Bevisa det, Zeke!

  Av: Gordan, Kajsa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. En dag som jägare

  Av: Degard, Oscar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Jakt
  Finns som: Bok