Siri

Lena Einhorn berättar historien om Siri Von Essen som lämnade ordnade förhållanden för mer oordnade förhållanden med August Strindberg.

Jag läser just julklappsboken Siri av Lena Einhorn och fascineras av Siri Von Essens liv. Hon var gift med Kapten Carl Gustaf Wrangel och de hade tillsammans en dotter. En dag kommer författaren August Strindberg in i deras liv och från den dagen blir inget sig likt.

Siri drömde alltid om att bli skådespelerska och det var något som inte passade sig inom adliga kretsar på den tiden. Men med författaren August Strindberg så kunde den drömmen bli en realitet. Efter bland annat Kapten Wrangels kärleksaffär med Siris yngre kusin så skiljer sig paret Wrangel och Siri och August kommer att gifta sig.

Einhorn berättar Siris historia på ett inlevelsefullt sätt och boken är mycket lättläst. Tidsperspektivet varvas mellan tiden innan äktenskapet med Strindberg till tiden efter äktenskapet med denne.

Jag som är förtjust i kvinnohistoria och speciellt sent 1800-tal fascineras av hur stark personlighet Siri Von Essen måste ha varit. Det är lätt att hon kommer i skymundan med tanke på att hon var gift med Strindberg, men Einhorn visar Von Essens historia genom sorg och glädje. Boken är skriven på ett trevligt sätt och i romanform och för mig ger det mersmak att läsa någon av de få  biografier som finns över Siri Von Essen. Einhorn bidrar här med ett nytillskott till vad som finns att läsa om Siri Von Essen.

Stockholm läser tar sig an August Strindbergs En dåres försvarstal under 2012. Den nya pocketutgåvan har ett fantastiskt förord skrivet av Märta Tikkanen. En kollega till mig tipsade om att läsa just En dåres försvarstal för att få båda sidor av myntet vad gäller konstnärsäktenskapet mellan Siri Von Essen och August Strindberg. Det tipset har jag antagit.

Målgrupp:

Tipsat av: Cecilia Stiernstedt den 4 januari 2012