Skapa ett Biblikonto

Hur skapar jag ett konto? Var hittar jag mina låneuppgifter? En hjälp för dig som vill komma igång med Bibli.

Varför måste jag skapa ett Biblikonto?

Bibli.se är det gemensamma "biblioteket på nätet" för folkbiblioteken i Uppsala län. Bibli.se är en helt ny webbplattform och för att koppla ihop webben med de fysiska biblioteken så måste du som användare skapa ett konto på Bibli.

Du måste alltså ha ett Biblikonto för att kunna låna om och resevera böcker. Med ditt Biblikonto kan du även logga in på webben och sätta betyg och skriva kommentarer.

För att skapa ett Biblikonto måste du ha ett lånekort med pin-kod vid något av folkbiblioteken i Uppsala län. Är det så att du saknar lånekort  måste du börja med att skaffa ett lånekort.

 

Vill du skapa ett Biblikonto kan du gå direkt till formuläret Skapa Biblikonto. Vill du  veta lite mer kan du forsätta att läsa.

 

Steg 1 - skapa ett Biblikonto

För att skapa ett Biblikonto går du till sidan Skapa Biblikonto.

I Steg 1 ska du koppla ditt lånekort till Bibli. Det gör du i 3 steg:

  1. Välj den kommun där du har lånekort
  2. Skriv in ditt lånekortsnummer eller personnummer. Välj det som känns bäst för dig att använda när du loggar in på Bibli. För att kunna använda personnummer måste det vara inlagt  i ditt låntagarkonto på biblioteket.
  3. Skriv in din pin-kod till ditt lånekort. När du har gjort det klickar du på den knappen Nästa.

 

OBS! Om du väljer att registrera ditt lånekortsnummer och pin-kod när du skapar ditt Biblikonto är det dessa uppgifter som knyts till ditt Biblikonto. Det innebär att du inte kan logga in med ditt personnummer och pin-kod. För att även kunna logga in med personnummer måste du lägga till detta som ett lånekort.

 

Steg 2 - skapa ett Biblikonto

I Steg 2 ska du lägga till uppgifter för själva Biblikontot:

  • användarnamn till ditt Biblikonto
  • lösenord till ditt Biblikonto
  • e-postadress för tjänsten "Glömt lösenordet"

 

Välj användarnamn till ditt Biblikonto

Du måste välja ett användarnamn till ditt Biblikonto. Ditt användarnamn måste vara unikt. Är användarnamnet redan upptaget får du ett felmeddelande. Du kan använda både bokstäver (a-ö) och siffror (0-9) och du kan även använda bindestreck "-" och understreck "_". Mellanslag är inte tillåtet. 

OBS! Tänk på att det är användarnamnet som visas på Bibli om du sätter betyg eller skriver kommentarer. Undvik därför att använda ditt lånekortsnummer eller personnumer som användarnamn.

 

Välj lösenord till ditt Biblikonto

Du måste välja ett lösenord till ditt Biblikonto. Lösenordet du väljer måste bestå av minst fyra tecken. Du kan använda både bokstäver (a-ö) och siffror (0-9) och du kan även använda bindestreck "-" och understreck "_". Mellanslag är inte tillåtet. OBS! Lösenordet skiljer mellan stora och små bokstäver.

Du kan välja att även använda din pin-kod till lånekortet som lösenord.

 

Ange e-postadress för "Glömt lösenord"

Den e-postadress som du anger i detta fält används för tjänsten "Glömt lösenordet". Har du glömt ditt lösenord till Biblikontot klickar du på länken "Glömt lösenordet". Du skriver in din e-postadress och till den skickas en instruktion om hur du får ett nytt lösenord.

 

Om du har en e-postadress registrerad på ditt låntagarkonto på biblioteket plockas den e-postadressen automatiskt upp när du kopplar ditt lånekort till Bibli. Därför är detta fält ofta redan ifyllt när du skapar ditt Biblikonto.

E-postadressen för "Glömt lösenordet" måste vara unik. Det betyder att du inte kan använda samma e-postadress på flera Biblikonton. Som förälder är det vanligt att ha sin egen e-postadress även på barnens lånekort. På barnets Biblikonto fungerar det alltså inte att använda den e-postadress du har på ditt eget Biblikonto. Du kan då lämna detta fält tomt - strunta i att fylla i e-post eller radera den e-postadress som automatiskt plockats upp från låntagarkontot. Glömmer du bort lösenordet och inte har registrerat någon e-post till Biblikontot kan du få hjälp på biblioteket att skaffa ett nytt.

 

Godkänn användaravtalet

För att kunna slutföra ditt Biblikonto måste du bocka för att du har läst och godkänner användaravtalet. När du har gjort det klickar du på den gröna knappen Slutför.

Logga in

Du har nu skapat ett Biblikonto. När du loggar in på Bibli kan du välja att logga in med ditt användarnamn för Bibli tillsammans med lösenordet för Biblikontot eller så kan du logga in med ditt lånekortsnummer (eller personnummer om du valde att använda det) tillsammans med lånekortets pin-kod.

 

Mina sidor

Under Mina sidor hittar du dina personliga uppgifter. Här finns dina lån, dina reservationer, de betyg du har satt och så vidare.

Under Mina reservationer kan du se vilka böcker du har reserverat på biblioteket.

Vill du låna om dina böcker går du till Mina lån, där du ser vad du har lånat och vilka datum du ska lämna tillbaka.

Under Mina sidor finns även uppgifter om Mina lånekort och Mina inställningar.

 

Lägg till lånekort

Om du har lånekort i någon mer kommun i Uppsala län kan du koppla även det lånekortet till ditt Biblikonto. Du behöver alltså inte skapa ett nytt Biblikonto för varje kort.

För att lägga till ett lånekort till ditt Biblikonto går du till Mina sidor och sedan till Mina lånekort. Klicka på den gröna knappen Lägg till och sedan gör du likadant som när du i steg 1 skapade ditt Biblikonto och kopplade lånekortet. Denna gång behöver du inte fylla i uppgifter för ditt Biblikonto. 

 

Lånekortsnummer och personnummer

Om du har registrerat ditt lånekort när du skapade ditt Biblikonto kan du även välja att lägga till ditt personnummer som ett lånekort. Viktigt att veta är att systemet uppfattar lånekortet och personmumret som två separata lånekort. Ska du till exempel reservera en bok på ditt bibliotek kommer Bibli att fråga dig vilket lånekort du vill använda. Innehåll och uppgifter på de "två" korten är desamma, eftersom de går till samma låntagarkonto i biblioteksdatasystemet, men Bibli uppfattar dem som två. 

Om du har registrerat ditt lånekortsnummer men hellre vill använda ditt personnummer när du loggar in på Bibli kan du under Mina lånekort lägga till personnummer som lånekort och sedan kan du ta bort lånekortet.

Byta pin-kod till lånekort

På Bibli kan endast de som har lånekort i Heby, Tierp, Älvkarleby och Östhammar själva byta pin-kod till lånekortet.

Enköping, Håbo, Knivsta och Uppsala använder ett annat bibliotekssystem och det systemet tillåter inte att användarna själva kan byta pin-kod till sitt lånekort.

Mina inställningar

Under ingången Mina inställningar hittar du de uppgifter som du har lagt till för ditt Biblikonto. När du gör någon ändring på Bibli är du alltid tvungen att godkänna de ändringar du har gjort genom att uppge ditt löseonord till ditt Biblikonto.

Byt användarnamn

Du kan enkelt byta ditt användarnamn till ditt Biblikonto. Byter du användarnamn ändras automatiskt användarnamnet för de betyg, nyckelord och kommentarer du har gjort.

Ändra eller lägg till e-post för "Glömt lösenordet"

Du kan ändra eller fylla i en e-postadress för tjänsten "Glömt lösenordet".

Välj hembibliotek

Om du vill kan du välja ett hembibliotek. Detta innebär bibliotekskatalogen automatiskt är  inställd på ditt hembibliotek när du loggar in på Bibli. Självklart kan du enkelt utöka din sökning till att gälla alla kommunens bibliotek eller hela länets.

 

 

 

 

 

Skrivet av: Carin Carlsson den 6 december 2011