Skogens konung

Det stundar bistra tider för älgarna. Snart inleds jakten

Ur jägarperspektiv ser det ljusare ut. Intresset för jakt i olika former är stort i Sverige. Naturvårdsverket, som sköter  jägarregistret, noterade att 264 300 personer löste jaktkort under jaktsäsongen 2013-2014. Av dessa var 17 600 kvinnor. Cirka 30 700 utländska jägare betalade jaktkort i Sverige under samma period. Häpnadsväckande siffror!

Vi vill tipsa om litteratur om jakt, om viltvård, om kokböcker, om djur och natur i största allmänhet och förstås om jaktberättelserna.
Böckerna finns i vårt område, dvs. i Heby, Tierp, Älvkarleby och Östhammar. Skulle just ditt bibliotek inte ha titeln - säg till så skickar vi.

Texterna är huvudsakligen hämtade från Bibliotekstjänst annotationer. 

Ingångsbild, 3 älgar på ett fält - Flickr Fotograf: Bengt Nyman

En bok om vad som händer när man fällt ett djur. Om hur man tar hand om djuret, hur man förvarar och styckar det. Och vad man lagar. Cirka femtio recept som tar vara på köttet, tänkta att tilltala både viltälskaren och den som aldrig lagat vilt tidigare. Innehåller även anekdoter och jakthistorier.

 

 

 

 

 

 

 

 Information om den svenska viltstammen, hur man jagar och tillagar viltet, autentiska berättelser från olika jakter. Pontus Hammarlund går avsnitt för avsnitt igenom i stort sett allt jaktbart vilt i landet och varje del avslutas med fakta om viltet och välarbetade tillagningstips. Boken tar upp de förändrade jaktvanor som urbaniseringen och invandringen medfört, och de nya mönster som uppgången av vissa viltstammar som vildsvin, hjort och björn lett till.

 

 

 

  

 Författaren Christine Hansson och fotografen Niklas Gustavsson har båda jägarexamen. Här delar de med sig av sina kunskaper om jakt. Tips om vad man ska tänka på när man väljer utrustning, vill bli hundförare, skjuter första skottet, tar hand om viltet och när det gäller vett och etikett.

 

 

 

 

 


 

Fredrik Lundberg tar ett grepp om allt man behöver veta som jägare - från hur man tar jägarexamen och hur ett jaktlag fungerar till olika typer av jakt.

Lundberg tar sig an ämnet på ett nyskapande sätt med utgångspunkt från att jakt numera är en social företeelse där det handlar om att både veta vad man faktiskt ska göra och hur man ska bete sig när man jagar, oavsett om man är på en stilfull godsjakt i våra södra landsändar eller på älgjakt i Norrland.

Samtidigt väver han in kunskapsbaserade avsnitt om teknik, utrustning, vilt och olika jaktformer.

 

 

 

 

Älgjakten kan bedrivas på många olika sätt. De vanligaste jaktformerna är vak-, smyg-, drev- och löshundsjakt. Björn Ahlstedt belyser i sin bok ytterligare ett sätt att jaga, nämligen med ledhund.

 Fördelarna med denna jaktform är många, man kan omedelbart avbryta jakten om älgen inte är skjutbar, risken för konfrontation med rovdjur eller vildsvin minimeras och avslutningen kan ske på lugna, ostressade djur. 

Ahlstedt tar upp allt man behöver veta om valpval, grundfostran, specialträning och utrustning.

 

 

 

 


En bok från 2012 om olika vapentyper och tillbehör såsom siktmedel, ljuddämpare, ammunition med mera.

Behandlar även vård av vapen och jaktoptik. Många praktiska tips om jaktskytte med såväl hagel som kula.

 

 

 

 

 


 

 Per Morberg är ute året om i skog och mark. Han jagar änder, hare, vildsvin, älg, buffel m.m. Boken innehåller historier och bilder från jakten samt viltrecept.

Morberg jagar huvudsakligen i Sverige, men beskriver också jaktepisoder från Slovakien och Sydafrika. Recept på rätter som harsadel med portvinsgräddsås, vildand med calvadossås och rotfruktskaka. Även ett antal mer vanliga rätter som blåbärspaj, potatisgratäng och svampkrustader.

 

 

 

 

 

 Bokens tolv kapitel belyser exempelvis varg och jakt i Sverige, vargen i folkloren, konspirationsteorier samt varg och media.

Den för fram både vargmotståndarnas och vargförespråkarnas argument.

De båda författarna, Gillis Herlitz och Per Peterson, är verksamma etnologer. Boken vänder sig till en bred allmänhet med intresse för rovdjursdebatten i allmänhet och den svenska vargdebatten i synnerhet

 

 

 

 

 

Birger Lundqvist har i fyra decennier underhållit sina läsare med jakt-, fiske- och bygdehistorier präglade av gemyt och stillsam humor blandad med dråplig situationskomik. 

Läsaren får följa den fattige men förslagne torparen när denne smyger omkring i bolagsskogen för att olovligt skaffa kött i grytan; till stor förtret för bolagets "storgubbar" som aldrig lyckas avslöja den listige tjuvskytten.

 Under sina strövtåg gör Bäcka-Markus många träffsäkra naturiakttagelser, som vittnar om författarens kunskap om naturen och erfarenhet av jakt- och friluftsliv.

Det finns ett stort antal böcker om Bäcka-Markus.

 

 


 

Hans P. Rosenkvist är sedan gammalt en inbiten jägare. Boken innehåller fjorton jakthistorier om olika slags jakt från Skåne till Jämtland.

Jakthistorierna har ofta en humoristisk poäng. En av de roligaste är Björnsafari. Den handlar om hur två bröder i den jämtländska glesbygden beviljas anslag av arbetsförmedlingen till starta-eget-projekt: Björnsafari för utländska turister.

 

 

 

 

 

 


 Första boken om polisen Embla Nyström, 28-åringen som är nordisk mästarinna i lätt weltervikt. Embla åker som vanligt hem till barndomens Dalsland för att medverka i den årliga älgjakten. Semestern bryts abrupt när två jägare i ett annat jaktlag försvinner spårlöst.

 

 

 

 

 

 

 

Årets älgjakt ska börja och Embla är med i morbror Nisses välfungerande jaktlag. Två av deltagarna har fått förtäckta hot medan en deltagande nykomling rör upp allas känslor. I början av älgjakten är det bara älgar som stryker med, men mitt i boken händer någonting; jakten tonas ner och gamla missgärningar väcks till liv...

Tredje kriminalromanen med Siv Dahlin.

 

 

 

 

 

 

Älgjakten har börjat i den lilla värmländska byn. Pär Sanner, en av jägarna i jaktlaget, har den här morgonen sällskap av sin fjortonåriga dotter. När jakten är över för dagen saknas de båda. 

Det blir den föräldralediga journalisten Magdalena Hansson och Hagforspolisen Petra Wilander, fråntagen ärendet då hon är en av jägarna som var med den ödesdigra morgonen, som båda från var sitt håll börjar nysta i fallet.

 

 

 

 


 

 
Författaren Peter Ekeström har i denna handbok om hur man hanterar en skjuten älg samtalat med jägaren Thomas Ekberg.

I ett slags intervjuform berättar Ekberg i text och bild hur det ska gå till från det att man passar älgen till hur styckdetaljerna slutligen ska förpackas.

Ekberg förklarar och visar, exakt hur snitten ska läggas kring styckdelarna och så vidare. 

Vilthantering med Thomas Ekberg finns också om rådjur & dovvilt samt vildsvin.

 

 

 

De båda systrarna Ulrika och Carina Brydling vill med denna bok visa hur snabbt och lätt man kan laga vilt till vardags.

Boken innehåller ett drygt 50-tal recept, de flesta enkla och snabba rätter, medan ett och annat är lite mer elegant för något långsammare tillagning.

Med vilt avses kött, fisk, fågel, svamp, och annat gott, som bär, nässlor och kirskål, direkt från naturen.

Krustader med renstek och palsternackskräm blir en fin förrätt, precis som små vårrullar med souvas, rårörda lingon och getost. Viltfärssås med mozzarella och pasta är en fin cross-cooking, och salladen med röding, rödbeta och getost ser mycket inspirerande ut.

 

 

 

Börje Salming bjuder på sina favoritrecept med råvaror från naturen. Det är vilt i form av fågel, fisk och kött men även svamp, rotsaker och bär. Han berättar också egna minnen från kanadensiska fiskevatten och de svenska fjällen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Här lagas det rejäl mat från grunden, och alla recept innehåller viltkött i någon form.

Mycket baseras på vår klassiska husmanskost, som här får ganska mycket "lyxknorr". Boken är helt och hållet inriktad på viltkött: olika typer av fågel, hare, hjort, ren, rådjur, älg m.m. Till detta hör diverse smakfulla tillbehör såsom såser, fonder, gelé och potatisrätter.

I ca 150 recept inventerar kocken Leif Mannerström skogens och markernas skafferi i jakten på de goda råvarorna. Alla färdiga rätter avbildas i färg och recepten har tydliga portions- och tillagningsanvisningar. 

 

 

 

 

 

 
Författaren inleder med att berätta om vad kött är och betydelsen av rätt avvägd mörning. Efter avsnitt om hygien och skadat kött behandlas passnings- och styckmomenten för de vanligaste viltdjuren - älg, hjort, rådjur, vildsvin, hare, fågel - i landet. Älgen får störst utrymme.

 

 

 

 

 

 

 

Alf Andersson har tidigare skrivit Så röker du kött och fisk (2000) och nu har turen kommit till grillen. Här får vi veta allt om hur man bäst går till väga när man grillar kött av exempelvis älg, rådjur och vildsvin samt fisk som lax, gös eller abborre.

Även sådant som hur man bygger en grill och hur man styckar en älg behandlas.

 

 

 

 

Hans Lidman var verksam som författare främst under femtio- och sextiotalen och totalt skrev han sextiotalet böcker. Han var en skicklig skildrare av tillvaron i natur och mark - gärna då ödemark i trakterna mellan Hälsingland och Dalarna.

Sommarnatt innehåller ett antal berättelser ur Lidmans rika produktion. Det är flera av hans kanske bästa fiskehistorier men också en berättelse från pojkåren, "Femton öre". En dråplig historia om en kråkjakt där belöningen blev just 15 öre. Sommarnatt är ett utmärkt axplock ur Lidmans produktion

 

 

 

 


Gun Johansson

 

 1. Älgjakt

  Undertitel: 9 sätt att jaga älg
  Av: Lindberg, Christer
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Jakt
  Finns som: Bok
 2. Skrönor om älgjakt

  Av: Olls, Bert
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1990
  Klassifikation: Jakt
  Finns som: Bok
 3. Jakt i Norden

  Av: Christoffersson, Sten
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Jakt
  Finns som: Bok
 4. Älgen efter skottet

  Av: Bengtsson, Lars
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Mat och dryck
  Finns som: Bok
 5. Högvilt i storskog

  Av: Backström, Olof
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Jakt
  Finns som: Bok
 6. Hagen

  Undertitel: betraktelser från en by
  Av: Greider, Göran
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 7. Jakt med älghund

  Undertitel: från valp till älghund
  Av: Westerberg, Rolf
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Husdjurslära
  Finns som: Bok
 8. Retrievern som apportör

  Av: Bratsberg-Karlsson, Lena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Husdjurslära
  Finns som: Bok
 9. Älghundar

  Undertitel: från valp till fälld älg
  Av: Pedersen, Kåre Vidar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Husdjurslära
  Finns som: Bok
 10. Fågelhundar

  Undertitel: dressyr och jakt : fågelhundsdressyr och jakt med stående hundar, spaniel, retriever
  Av: Christoffersson, Sten
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1990
  Klassifikation: Husdjurslära
  Finns som: Bok
 11. Älgpass och kolbottnar

  Undertitel: viltfakta från nordisk natur
  Av: Lindström, Erik R
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Jakt
  Finns som: Bok
 12. Älgen - efter skottet

  Undertitel: från träff till tallrik
  Av: Bengtsson, Lars
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Mat och dryck
  Finns som: Bok
 13. Vildsvinet - efter skottet

  Undertitel: från träff till tallrik
  Av: Bengtsson, Lars
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Mat och dryck
  Finns som: Bok i serie
 14. Rådjursjakt

  Av: Cederlund, Göran
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Jakt
  Finns som: Bok
 15. Sjöfågel

  Undertitel: miljö, viltvård, jakt
  Av: Pacella, Gérard
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Jakt
  Finns som: Bok
 16. Jägarvänner och jaktglädje

  Undertitel: jakter igår och idag - inte bara skjutande
  Av: Mathiasson, Sven
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Jakt
  Finns som: Bok
 17. Älg

  Undertitel: maten, jakten, minnena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: Bok
 18. Om jakt och jägare

  Undertitel: från Fagerhult till Sibirien
  Av: Guillou, Jan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1996
  Klassifikation: Jakt
  Finns som: Bok
 19. Jägare och skogskarlar

  Av: Molin, Harald
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1982
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 20. Fullträff på älgoxe

  Av: Molin, Harald
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 21. En jägares historier

  Undertitel: Drama i skogen, En gubbes minnen, Farmors skrik, Harolds skugga
  Av: Ljungstedt, Aurora
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 22. De vilda jägarna

  Av: Fridegård, Jan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1960
  Klassifikation: Sveriges historia
  Finns som: Bok
 23. Jägarna i byn

  Undertitel: jaktskildringar
  Av: Bäckman, Roland
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 24. Ljug - jakt - jägare

  Undertitel: jakthistorier
  Av: Molin, Harald
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 25. Alla tiders jakthistorier

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1961
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt till svenska
  Finns som: Bok
 26. I jaktens våld

  Av: Bäckman, Roland
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 27. Än minns jag stigarna

  Av: Carlsson, Gustaf-Birger
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1981
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 28. Mästerskyttar på lurpass

  Undertitel: jakthistorier
  Av: Molin, Harald
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Taggar:

Skrivet av: Gun Johansson den 3 september 2015