Skogens konung
Det stundar bistra tider för älgarna. Snart inleds jakten
Ur jägarperspektiv ser det ljusare ut. Intresset för jakt i olika former är stort i Sverige. Naturvårdsverket, som sköter jägarregistret, noterade att 264 300 personer löste jaktkort under jaktsäsongen 2013-2014. Av dessa var 17 600 kvinnor. Cirka 30 700 utländska jägare betalade jaktkort i Sverige under samma period. Häpnadsväckande siffror!
Vi vill tipsa om litteratur om jakt, om viltvård, om kokböcker, om djur och natur i största allmänhet och förstås om jaktberättelserna.
Böckerna finns i vårt område, dvs. i Heby, Tierp, Älvkarleby och Östhammar. Skulle just ditt bibliotek inte ha titeln - säg till så skickar vi.
Ingångsbild, 3 älgar på ett fält -
Flickr Fotograf:
Bengt Nyman
Lundberg tar sig an ämnet på ett nyskapande sätt med utgångspunkt från att jakt numera är en social företeelse där det handlar om att både veta vad man faktiskt ska göra och hur man ska bete sig när man jagar, oavsett om man är på en stilfull godsjakt i våra södra landsändar eller på älgjakt i Norrland.
Samtidigt väver han in kunskapsbaserade avsnitt om teknik, utrustning, vilt och olika jaktformer.
Fördelarna med denna jaktform är många, man kan omedelbart avbryta jakten om älgen inte är skjutbar, risken för konfrontation med rovdjur eller vildsvin minimeras och avslutningen kan ske på lugna, ostressade djur.
Ahlstedt tar upp allt man behöver veta om valpval, grundfostran, specialträning och utrustning.
En bok från 2012 om olika vapentyper och tillbehör såsom siktmedel, ljuddämpare, ammunition med mera.
Behandlar även vård av vapen och jaktoptik. Många praktiska tips om jaktskytte med såväl hagel som kula.
Morberg jagar huvudsakligen i Sverige, men beskriver också jaktepisoder från Slovakien och Sydafrika. Recept på rätter som harsadel med portvinsgräddsås, vildand med calvadossås och rotfruktskaka. Även ett antal mer vanliga rätter som blåbärspaj, potatisgratäng och svampkrustader.
Den för fram både vargmotståndarnas och vargförespråkarnas argument.
De båda författarna, Gillis Herlitz och Per Peterson, är verksamma etnologer. Boken vänder sig till en bred allmänhet med intresse för rovdjursdebatten i allmänhet och den svenska vargdebatten i synnerhet
Läsaren får följa den fattige men förslagne torparen när denne smyger omkring i bolagsskogen för att olovligt skaffa kött i grytan; till stor förtret för bolagets "storgubbar" som aldrig lyckas avslöja den listige tjuvskytten.
Under sina strövtåg gör Bäcka-Markus många träffsäkra naturiakttagelser, som vittnar om författarens kunskap om naturen och erfarenhet av jakt- och friluftsliv.
Det finns ett stort antal böcker om Bäcka-Markus.
Jakthistorierna har ofta en humoristisk poäng. En av de roligaste är Björnsafari. Den handlar om hur två bröder i den jämtländska glesbygden beviljas anslag av arbetsförmedlingen till starta-eget-projekt: Björnsafari för utländska turister.
Tredje kriminalromanen med Siv Dahlin.
Det blir den föräldralediga journalisten Magdalena Hansson och Hagforspolisen Petra Wilander, fråntagen ärendet då hon är en av jägarna som var med den ödesdigra morgonen, som båda från var sitt håll börjar nysta i fallet.
Författaren Peter Ekeström har i denna handbok om hur man hanterar en skjuten älg samtalat med jägaren Thomas Ekberg.
I ett slags intervjuform berättar Ekberg i text och bild hur det ska gå till från det att man passar älgen till hur styckdetaljerna slutligen ska förpackas.
Ekberg förklarar och visar, exakt hur snitten ska läggas kring styckdelarna och så vidare.
Vilthantering med Thomas Ekberg finns också om rådjur & dovvilt samt vildsvin.
Boken innehåller ett drygt 50-tal recept, de flesta enkla och snabba rätter, medan ett och annat är lite mer elegant för något långsammare tillagning.
Med vilt avses kött, fisk, fågel, svamp, och annat gott, som bär, nässlor och kirskål, direkt från naturen.
Krustader med renstek och palsternackskräm blir en fin förrätt, precis som små vårrullar med souvas, rårörda lingon och getost. Viltfärssås med mozzarella och pasta är en fin cross-cooking, och salladen med röding, rödbeta och getost ser mycket inspirerande ut.
Mycket baseras på vår klassiska husmanskost, som här får ganska mycket "lyxknorr". Boken är helt och hållet inriktad på viltkött: olika typer av fågel, hare, hjort, ren, rådjur, älg m.m. Till detta hör diverse smakfulla tillbehör såsom såser, fonder, gelé och potatisrätter.
I ca 150 recept inventerar kocken Leif Mannerström skogens och markernas skafferi i jakten på de goda råvarorna. Alla färdiga rätter avbildas i färg och recepten har tydliga portions- och tillagningsanvisningar.
Författaren inleder med att berätta om vad kött är och betydelsen av rätt avvägd mörning. Efter avsnitt om hygien och skadat kött behandlas passnings- och styckmomenten för de vanligaste viltdjuren - älg, hjort, rådjur, vildsvin, hare, fågel - i landet. Älgen får störst utrymme.
Även sådant som hur man bygger en grill och hur man styckar en älg behandlas.
Sommarnatt innehåller ett antal berättelser ur Lidmans rika produktion. Det är flera av hans kanske bästa fiskehistorier men också en berättelse från pojkåren, "Femton öre". En dråplig historia om en kråkjakt där belöningen blev just 15 öre. Sommarnatt är ett utmärkt axplock ur Lidmans produktion