Skolbibliotek

Skolbibliotek


I Tierps kommun finns en central överenskommelse mellan grundskola och bibliotek om skolbibliotek. Målet är att alla barn i Tierps skolor ska ha tillgång till likvärdig biblioteksservice. Skolbiblioteksservicen specificeras i vårt skolbiblioteksavtal.

Skolor kan låna klassuppsättningar eller gruppuppsättningar med sex till åtta exemplar av varje boktitel. Vi har flest uppsättningar för årskurs 4-6. Dessa kan du som lärare läsa om på Insidan under "Boka gruppuppsättningar".

För elever som har dyslexi, ADHD, synskada eller annat läshinder har vi alternativ till traditionella böcker. Vi erbjuder bland annat lättlästa böcker, taktila böcker och ljudböcker.
 
För barn med läshinder finns också möjligheten att bli egen nedladdare av talböcker. Då kan de gratis ladda ner talböcker från Legimus och lyssna på dem via mobil, surfplatta eller dator. Kontakta oss på biblioteken om du har en elev som är intresserad av att bli egen nedladdare. Hen får då ett avtal som målsman ska fylla i. När det är ifyllt skapar vi ett konto åt eleven och visar hur nedladdning av talböcker går till.

Skolbiblioteksarbetet bedrivs av bibliotekarier tillsammans med pedagoger på de olika biblioteksenheterna. Öppettiderna är anpassade till varje skolas behov och allmänheten är också välkommen under skolbibliotekets öppettider.
Våra integrerade skol och folkbibliotek finns i Skärplinge, Örbyhus, Söderfors och Karlholm.