Skrönor, oblodig deckare och New York
Ruggiga öländska skrönor, en humoristisk oblodig deckare och en guidebok för den som ska åka till New York. Tre boktips från Karin Engström.
Johan Theorin har här skapat berättelser ur nostalgi och skrönor skrivna under 30 år. Den första skrevs redan 1985 och fem är helt nya. Han blandar släkthistorier, spökhistorier och helt egna påhitt. Allt för att inte de gamla historierna och folktron ska falla i glömska.
Det är ruggiga små händelser, där Johan Theorin återigen beskriver det Ölands alvaret med spänning. Boken är illustrerad av olika öländska konstnärer och här finns också en ordlista över öländska ord för säkerhets skull. Johan vill härmed slå ett slag för det muntliga berättandet.
Mr Dixon försvinner av Ian Sansom
En lättsam humoristisk och absurd deckarhitoria utan mord och våld. Huvudpersonen är antihjälten Israel Armstrong,
Vad han borde göra är att hålla sig borta från allt som har med brottsfall att göra. Men det dröjer inte länge förrän han lyckats placera sig högst upp på polisens lista över misstänkta kidnappare. Mr Dixon är försvunnen, det anrika varuhusets ägare, liksom flera hundra pund. Ska Israel Armstrong lyckas få upprättelse. Och kanske kan det vara en romans på gång med biblioteksassistenten Rosie?
Detta är andra delen i den hyllade feel good-deckarserien som inleddes med Fallet med de försvunna böckerna.
New York av Martin Gelin och Eva Wisten
De går igenom staden stadsdel för stadsdel med allt vad den har att erbjuda. Var köper jag biljetter till teater, opera, balett. TV-inspelningar och sport. Tips på restauranger som bland annat V Bar, som är kafé om dagarna men på kvällen förvandlas till öl-och vinbar. Att USA´s största bokkedja Barnes & Noble har som sitt koncept att man i deras kafé kan sitta hur länge som helst för att läsa alla böcker och tidskrifter. Är du kanske en Bob Dylan eller Kramer Seinfeldfantast finns rundturer för cirka 40 dollar.
Eller varför inte ge tunnelbanan, som byggdes redan 1900, en chans för att se alla konstnärerna bidrag. De tipsar oss också om The Highline, före detta industrijärnväg, numera en stadspark som hyllar dess förflutna. Detta är bara några tips på vad du kan se och göra göra under en New Yorkresa.
Martin Gelin har även skrivit Det amerikanska löftet (2009) och Den amerikanska högern (2012).
Tips av: Karin Engström