Skrivande kvinnor genom tiderna

Sara Forsman går sista året på GUC i Uppsala. Hon läser journalistik med multikompetens och under några veckor gör hon praktik på Stadsbiblioteket. Vi bad Sara att skriva något till den Intenationella kvinnodagen.

Var stolt över att vara kvinna, och över kvinnorna i din närhet. Det finns i dag många kvinnliga författare, men så har det inte alltid varit. På internationella kvinnodagen, den 8 mars, vill jag uppmärksamma kvinnliga författare genom tiderna.

Austen avvisades för kärleksscenerna

Målning av Jane Austen. Bildkälla: Wikimedia Commons
Under 1700-talet och början av 1800-talet var det inte vanligt med skrivande kvinnor. Men det fanns en, som bodde på Englands landsbygd i slutet av 1700-talet. Hon hette Jane Austen och kom ifrån en välutbildad och läsande familj.

Jane Austen blev dock avvisad från förlagen eftersom det inte ansågs propert att en kvinna som skrev böcker med så mycket kärleksscener som hon gjorde. Därför skrev hon anonymt och ingen utanför familjen visste om att hon skrev. Jane Austen skrev vid köksbordet på små papperslappar som hon lätt kunde täcka över ifall någon kom in genom dörren.

Systrarna Brontë använde manliga namn

Teckning föreställande Charlotte Bröntë. Målning av Evert A. Duyckinick, utifrån teckning av George Richmond.
Tre andra skrivande kvinnor som levde strax efter Jane Austen var systrarna Charlotte, Anne och Emily Brontë. Precis som Jane Austen växte de upp isolerat på den engelska landsbygden och för att fördriva tiden skrev de böcker.

Systrarna Brontë skickade in sina böcker till förlag, men fick svaret att de bara skulle kunna ge ut böckerna under pseudonymer med manliga namn, eftersom det inte ansågs anständigt att kvinnor skrev. Under hela systrarnas liv utkom deras böcker under manliga pseudonymer.

Lagerlöf hade ett nyskapande språk

Selma Lagerlöf föddes i mitten av 1800-talet och bodde under barndomen på en gård i Värmland. Istället för att bli en hemmadotter på gården tog hon som tjugoåring ett lån och utbildade sig i Stockholm till lärarinna. Men hon arbetade inte mycket som lärarinna, utan kunde rätt snart försörja sig på sitt skrivande.

Selma Lagerlöf, målning av Carl Larsson. Bild ur boken "Carl Larsson. Skildrad av honom själv", sidan 216, Stockholm:Bonniers 1952. ISBN 9915140819 Bildkälla: Wikipedia Commons
Selma Lagerlöf var politiskt aktiv. Hon var med i kampen om kvinnors rösträtt och deltog i hjälpen till flyktingar. Under första världskriget använde hon sig av sitt skrivande för fredens sak.

Selma Lagerlöfs böcker var skrivna med ett nyskapande språk som banade väg för andra författare. Hon har spelat stor roll för den svenska litteraturen och både under sitt liv och efter har hon fått priser för sitt skrivande.


Astrid Lindgren begravdes på kvinnodagen

En kvinna som föddes i början av 1900-talet i Småland, kom precis som Selma Lagerlöf att bli en av Sveriges mest kända författare. Det var författaren Astrid Lindgren, vars passion för berättelser kom tidigt.

Astrid Lindgren omking 1960. Bildkälla: Wikimedia Commons
Astrid Lindgren flyttade från Småland och bildade familj när hon var 18 år. Hennes första bok handlade om den rödhåriga och ovanligt starka flickan Pippi Långstrump, som bodde i en stor villa tillsammans med en apa och en häst.

Astrid Lindgren var fram till sin pension både författare och förläggare, och ständigt politiskt aktiv. Och både under och efter sitt liv har hon tilldelats priser för sina böcker.

2002 avled Astrid Lindgren, 91 år gammal. Begravningen ägde rum just på internationella kvinnodagen, den 8 mars.

Klassiker skrivs än i dag

Omslagsbild till Harry Potter och hemligheternas kammare.
Det har talats om moderna klassiker. Romaner som kommer bli ihågkomna i framtiden, så som böcker av till exempel Jane Austen har blivit. Två kvinnor som har skapat böcker som jag tror kommer att bli stora klassiker är Joanne K Rowling och Stephanie Meyer.

En idé på tåget blev till magi

Det hela började i började av 1990-talet. En kvinna satt på ett tåg. Hon var nybliven mamma, singel och väldigt fattig. Men där på tåget kom hon plötsligt på en historia. Den handlade om en pojke som började i en magisk skola i en parallell värld. Innan tågresan var slut visste hon precis vad boken skulle handla om.

Hon drog barnvagnen längs gatorna i Edinburgh tills hennes tre månader gamla dotter somnat och sedan satte hon sig på ett café och började skriva, eftersom hon inte hade råd att betala värmen i sin lägenhet. Hon skämdes lite, hon borde hitta ett "riktigt" jobb istället för att sitta och skriva berättelser, hon hade sitt barn att tänka på! Men hon fortsatte ändå, och tur var väl
det.

I

Omslag till boken Om jag kunde drömma, av Stephenie Meyer.
dag, ett tiotal år senare har Joanne K Rowling skrivit sju böcker om pojken hon uppfann där på tåget – Harry Potter. Och hon har sålt mer böcker än någon annan författare någonsin gjort hittills.

Drömmen ledde till bokkontrakt

Under en natt 2003 drömde en annan kvinna en dröm. Hon kunde inte släppa den, utan började skriva en text om den. Snart kunde hon inte snabbt nog skriva ner idéerna som kom till henne. Hon skrev natt och dag, och sex månader senare hade hon ett kontrakt med USA:s största ungdomsbokförlag.

Kvinnan heter Stephenie Meyer och hennes böcker – Twilightserien – och filmatiseringarna av dessa har förtrollat världen. Jag tror att serien kommer bli en av framtidens klassiker från 2000-talet.

 

 

 

 

Text: Sara Forsman

Bilder: Jane Austen (Bildkälla: Wikimedia Commons); Charlotte Bröntë (Målning av Evert A. Duyckinick, utifrån en teckning av George Richmond. Bildkälla: Wikimedia Commons); Selma Lagerlöf (Målning av Carl Larsson. Bild ur boken "Carl Larsson. Skildrad av honom själv", sidan 216, Stockholm:Bonniers 1952. ISBN 9915140819. Bildkälla: Wikimedia Commons); Astrid Lindgren omking 1960. (Bildkälla: Wikimedia Commons); Omslagsbilder

Tips på böcker av eller om kvinnor

I listan hittar du Saras tips på böcker. Vi har även bett bibliotekspersonal att fylla på med fler titlar.

Ett tips är Elin Wägners roman Norrtullsligan (1908) om unga starka kvinnor i Stockholm. En roman som känns förvånansvärt modern trots att den skrevs för mer än 100 år sedan. 

En annan gripande roman är Herbjørg Wassmos Dinas bok (1990). Den skildrar Dinas liv på den nordnorska kusten i mitten av 1800-talet. En fruktansvärd händelse under barndomen följer Dina hela livet och driver henne till att bli den hon blir - "den förskräckliga kvinnan".

Den som vill läsa prosatexter och poesi av kvinnliga författare från olika tider och olika länder kan ta sig an antologin Hundra skrivnade kvinnor. Antologin, som består av tre delar, är sammanställd av Birgitta Svanberg och Ebba Witt Brattström och innehåller texter av författare från forntiden och fram till 1967.

Alla möjliga tjejer

Skrivet av: Anna Theorell

Den 8 mars är det Internationella kvinnodagen – en dag för alla världens kvinnor och flickor. Vi tipsar om böcker med alla möjliga tjejer i.

 

 1. Moderspassion

  Av: Axelsson, Majgull
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Spill

  Undertitel: en damroman
  Av: Combüchen, Sigrid
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Sara Forsman den 7 mars 2013