Social samvaro i Svedbergrummet

Skratt, prat och klirret av stickor gör att man lätt hittar vägen till Svedbergrummet på Heby bibliotek. Runt ett av borden sitter en grupp kvinnor fullt upptagna av var sitt handarbete, men med en rutin som gör att de samtidigt kan ägna sig åt ”social samvaro”, som en av dem uttrycker det.

Broderad bonad med texten Mitt hem är min borg

Handarbetande kvinnor i Artur Svedbergs rum på Heby bibliotek
Maj Wineström är den som har tagit initiativet till träffarna och med hjälp av Medborgarskolan och fullt stöd från Heby bibliotek, har hon fått ihop en grupp på nio kvinnor. De träffas en eftermiddag i veckan och handarbetar och fikar, utbyter erfarenheter och lär ny tekniker av varandra.

-Det här är ett perfekt sätt att lära känna människor när man kommer ny till en ort, säger Maj som har varit med om samma sak både i Huddinge och i Järlåsa. Det är roligt att det händer något, även på en lite ort, konstaterar hon också.

Nya medlemmar är också välkomna, betonar alla runt bordet. Det är bara att höra av sig till biblioteket, så ordnas kontakten.

En av dem som sitter med, även om hon inte handarbetar, är Gärd Jonsson. I biblioteket utanför Svedbergrummet, har hon ställt ut en del av sin samling av dockor och dockvagnar.
-Det är nog Olga som är äldst, säger hon och håller upp en sliten, men söt, docka. Jag fick henna av min pappa när jag var i fyraårsåldern, har jag för mig…
Broderad bonad med texten Mitt hem är min borg

Gärd handlar till sin hobby på loppmarknader och på nätet och bygger hela tiden på sin samling. Det blir många utrop av oh och ah när människor tittar på dockor och vagnar. De flesta känner igen något som de själva haft som barn.

 

 


Text och foto: Elisabet Andersson


 

Taggar:

Skrivet av: Gun Johansson den 1 april 2015