Spåren efter 9/11

Septemberdagen då två plan flög in i Twin Towers har satt sina spår i eftervärlden. I film, i böcker och i vårt sätt att tänka och vara.

Räddningsarbetare vid World Trade Center 11 september 2001.
Tiden rusar iväg. Det har redan gått tio år sedan de två planen kraschade i Twin Towers på Manhattan i New York. Dagen som förändrade världen, som så många har sagt. Flygsäkerhet, rädslan för muslimer, misstänksamhet mot medmänniskor, krigen i Irak och Afghanistan och Guantanamo.

Spåren i litteraturen

Tio år är egentligen inte någon lång tid, men visst har 9/11 satt sina spår i världen. Redan 2006 kom Olivers Stones film World Trade Center och United 93 av Paul Greengrass. 2004 fick Michael Moore Guldpalmen i Cannes för Fahrenheit 9/11. Och nu filmas Jonathan Safran Foers roman Extremt högt och otroligt nära.

Även i böckerna och litteraturens värld har de fruktansvärda händelserna satt sina avtryck. I medierna har detta diskuterats flitigt. Litteraturprogrammet Babel ägnade mer eller mindre att helt program åt 9/11 och litteraturen.

Flera skönlitterära författare har försökt att, på olika sätt, skildra livet och effekterna efter terrorattackerna 2001. Några låter händelsen  finnas med i bakgrunden medan romankaraktärerna fortsätter att leva sitt liv i den lilla världen. Som till exempel hos Jonathan Safran Foer och Siri Hustvedt. Medan andra, som Mohsin Hamid och John Updike, har försökt att tränga sig in i skallen på en terrorist.

Endast tio år har gått och böcker och film med tema terror lär inte bli färre.

 

Text: Carin Carlsson
Bild: USACEpublicaffairs / CC by 2.0

 1. Sorgesång

  Av: Hustvedt, Siri
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Den ovillige fundamentalisten

  Av: Hamid, Mohsin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Litteratur (skönlitteratur) och retorik
  Finns som: Bok
 3. Fahrenheit 9/11

  Språk:
  Engelska Svenska Danska Norska Finska Isländska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: DVD

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 5 oktober 2011