Spåren efter 9/11
Septemberdagen då två plan flög in i Twin Towers har satt sina spår i eftervärlden. I film, i böcker och i vårt sätt att tänka och vara.
Spåren i litteraturen
Tio år är egentligen inte någon lång tid, men visst har 9/11 satt sina spår i världen. Redan 2006 kom Olivers Stones film World Trade Center och United 93 av Paul Greengrass. 2004 fick Michael Moore Guldpalmen i Cannes för Fahrenheit 9/11. Och nu filmas Jonathan Safran Foers roman Extremt högt och otroligt nära.
Även i böckerna och litteraturens värld har de fruktansvärda händelserna satt sina avtryck. I medierna har detta diskuterats flitigt. Litteraturprogrammet Babel ägnade mer eller mindre att helt program åt 9/11 och litteraturen.
Flera skönlitterära författare har försökt att, på olika sätt, skildra livet och effekterna efter terrorattackerna 2001. Några låter händelsen finnas med i bakgrunden medan romankaraktärerna fortsätter att leva sitt liv i den lilla världen. Som till exempel hos Jonathan Safran Foer och Siri Hustvedt. Medan andra, som Mohsin Hamid och John Updike, har försökt att tränga sig in i skallen på en terrorist.
Endast tio år har gått och böcker och film med tema terror lär inte bli färre.
Text:
Carin Carlsson
Bild:
USACEpublicaffairs
/ CC by 2.0