Sportiga böcker

Den här sommaren är en riktig sportsommar - fotboll, friidrott, simning och OS i London. Vill du ha ännu mera sport? Erika Käll och Anders Kollberg tipsar om bra sportböcker.

 

Startbanor i friidrott.
 

Eftersom det är OS i sommar tycker vi att det passar rätt bra att tipsa om några böcker som handlar om OS eller sport. Vad är egentligen OS? När började man med OS?

Omslagsbild till Anitkens Grekland.
En bok som ger dig svar är Antikens Grekland av Stewart Ross. I den kan du läsa om hur det började. Boken tar dig med till de första olympiska spelen som hölls under antiken. Två unga människor tävlar mot varandra i olika grenar. Boken innehåller många bilder. (från 9 år)

Kanske gillar du bättre att sporta själv? Kanske kan du fixa ett ett eget OS? Då kan Almuth Bartls bok Barnens Olympiad passa. Den handlar om hur man tillsammans med kompisar ordnar sitt eget OS.

Med hjälp av text och bild får du veta hur ni ordnar tävlingar i allt från jordnötstennis till ballongstafett. Såklart får man också lära sig hur man gör en olympisk flagga och medaljer till vinnarna. (från 6 år) 

Fotboll, hockey och motorcross

av Ulf Sindt är en rolig och lättläst bok om fotbollstokiga Turbo. Han drömmer om att bli fotbollsproffs.

En dag blir han värvad till stadens bästa lag. Nu måste Turbo fundera över hur mycket han egentligen är beredd att satsa för att uppfylla sin dröm. (från 6 år)

Ovänner i samma lag av Lasse Anrell handlar om Max och Simon som spelar ishockey i Hammarbys pojklag.

Laget ska delta i en cup och båda killarna vill att deras lag ska vinna. Problemet är bara att Max och Simon inte tål varandra. Kommer de att kunna samarbeta? (från 6 år)

Vilmers första tävling av Susanne Bengtsson är en bra och lättläst bok om motorcross.

Den handlar om 7-åriga Vilmer som älskar att köra cross och han har precis fått tävlingslicens. Om en vecka ska han köra sitt livs första tävling! (från 6 år)

För dig som är lite äldre

av Bengt-Åke Cras handlar om David som är 15 år. Han lever för fotbollen trots att han saknar stöd från sina föräldrar. Hans dröm är att få spela för Hammarby. När han erbjuds kontrakt med klubben kan han knappt tro att det är sant. Då berättar Davids föräldrar att familjen ska flytta. (från 12 år)

Colorado – Galopphästen från vildmarken av Helena Mansén handlar om 18-åriga Tuva, som arbetar som lärling i ett galoppstall. En dag kommer en ny häst som inte liknar någon galopphäst Tuva tidigare sett. Colorado, som han heter, är en skäck och visar sig oerhört snabb. Men alla uppskattar inte att det kommer en fläckig häst i svensk galoppsport. Någon tycks ha bestämt sig för att sabotera för Colorado. (från 12 år)

Ingen rädsla av Niklas Krog är svensk mästare i basket. Han har skrivit flera böcker om Turk och Ayla. Böckerna innehåller massor av basket och kärlek. Ingen rädsla är den första boken i serien. (från 12 år)

Text:Anders Kollberg och Erika Käll
Bilder samtliga bilder är omslagsbilder

 

 1. Hurra! Jag simmar!

  Undertitel: en hur-man-simmar-bok för nybörjare
  Av: Sjödin, Carola
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Sport, skolidrott, elitidrott, doping inom idrott, mm.
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Erika Käll den 27 juni 2012