Starka personliga varumärken

Hur rankar man vilka personer som har starkast varumärke? Tidningen Relation har listat topp 50 i Uppsala.

Om jag säger "Kända uppsalabor, vem tänker du på då?" Namn som dyker upp i mitt huvud är Owe Thörnqvist, Ulrika Knutsson och en och en annan universitetsperson.

Starkast personliga varumärke då? Hm...vilka kan de vara?

Relation listar 50 personer

På måndagskvällen den 5 december presenterade tidningen Relation årets lista av Uppsalas starkaste personliga varumärken.

Tidningens redaktion har nominerat ett hundratal männsikor, mer eller mindre kända. Utifrån tre kriterier har en panel fått sätta betyg: allmänkännedom om personen, hur personen lyckats positionera sig under året och känslan för personens trovärdighet.

Tio i topp

Omslagsbild till boken Anders Wall mecenat och entreprenör
Vem lyckades bäst utifrån de tre kriterierna? Jo, professor Hans Rosling. En person som har lyckats med konststycket att göra statistik spännande även för den mest ointresserade. 

Panelens motivering:

”Uppsalas enda kändis på Ted Talks gör det svåra begripligt på ett kul, modernt och intressant sätt. Ett sant orakel som man litar på!”

Topp tio

1. Hans Rosling, professor
2. Anders Wall, entreprenör
2. Bengt Ågerup, riskkapitalist
2. Knut Knutson, ägare Uppsala Auktionskammare
5. Lasse Svensson, ordförande Sirius, krögare
6. Ebba Busch, politiker
7. Elsie Johansson, författare
7. Ola Andersson, TV-profil
9. Stina Wollter, radioprogramledare
9. Gunnar Hedberg, ordförande kommunstyrelsen Uppsala kommun

Listan med samtliga 50 namn finns i senaste numret av tidningen Relation.

Manliga varumärken

Listan domineras av medelålders män - sju av tio platser kammar de hem. Att så få kvinnor finns med på listan tror Mats Dafnäs, som har ingått i panelen, beror på att:

"Det tar tid och konsekvent agerande för att bli både känd och erkänd, det vill säga ett starkt varumärke. Hittills har den äldre generationens män haft större möjlighet till detta än kvinnor. Det håller dock på att förändras, år 2015 är det säkert en kvinna som toppar listan."

Det är väl bara att hoppas på att Ulrika Knutsson kommer med till 2015 då och att Ebba Busch klättrar uppåt.

På biblioteket?

Elsie Johansson
Frågan är vilka avtryck dessa personer har gjort på biblioteket. Finns det något att hitta i hyllorna?

Att nummer sju på listan är väl representerad på våra bibliotek är kanske inte så konstigt. Elsie Johansson är en av våra stora svenska författare. Med sina böcker om Nancy har hon gett oss läsare ett stycke Uppsala- och kvinnohistoria. Hennes senaste bok Då nu är jag gavs ut i samband med hennes 80-årsdag i arpil i år.

Anders Wall, den store mecenaten och nummer två på topplistan, finns också representerad. I år fyllde även han 80 år och hyllades då bland annat med boken Anders Wall - entreprenör och mecenat. Anders Wall har även själv bidragit med böcker till hyllan genom att skriva om sin hembygd Örsundsbro.

Den som vill lära sig om fotboll kan låna Ola Anderssons bok Så funkar fotboll. Och en bok hittar jag som innehåller illustrationer av Stina Wolter, nämligen Tid att minnas.

Konstigt nog är skörden mycket klen för Knut Knutson. Den enda bok jag hittar på våra bibliotek är Riddarvapnen från Sonnenburg. En utställningskatalog om ett återfunnet krigsbyte vid Riddersbergs säteri. Samma sak gäller Hans Rosling - inte enda enda bok finns i hyllan.

Den som vill läsa mer om Uppsalaprofiler kan låna Gunilla Lindbergs böcker Profiler i dag i mitt Uppsala och Profiler i mitt Uppsala.

 

 

Text: Carin Carlsson
Bild: Anna-Lena Ahlström
 

 1. Glasfåglarna

  Av: Johansson, Elsie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1996
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Näckrosträdet

  Av: Johansson, Elsie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Profiler i mitt Uppsala

  Av: Lindberg, Gunilla
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1998
  Klassifikation: Biografiska samlingar
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 7 december 2011