Stjärnor och blåbär i spåret

Helikoptrar surrar i luften, blåbärssoppan puttrar i grytorna och skidspåren mellan Sälen och Mora kryllar av folk. Årets Vasloppsvecka är här.

Skidåkare i Vasaloppet.
Det börjar dra ihop sig för Vasalopp. Den första söndagen i mars är det dags för det klassiska långloppet. För mig som är uppvuxen i Mora är Vasaloppet ett vårtecken - vintern gör sitt allra sista.

Frågan är vem som ska kamma hem första platsen i år?

Några namn som nämns i kampen om segern är fjolårsvinnaren Jörgen Brink, Daniel Richardsson och norrmannen Petter Northug. Men att toppa världscupen i skidor behöver inte vara detsamma som framgångar i Vasaloppsspåret.

I fäders spår

Vasaloppet genomförs till minne av Gustav Vasa, som 1521 flydde mot Norge för att komma undan danskarna. En skidhistoria som kanske ska tas med en liten nypa salt. Oavsett Gustav Vasa åkte mellan Mora och Sälen så är det världens äldsta och längsta skidlopp. Loppet startar i Sälen och målgången sker 90 kilometer senare i Mora. Sedan 2006 ingår Vasaloppet i Världscupen. 

Nils "Mora-Nisse" Karlsson
Det första Vasaloppet ägde rum 1922. Totalt var det 119 personer som genomförde loppet det året och som segrare stod den 22-årige Ernst Alm. Segertiden var 7:32:49. I dag åker de snabbaste på en tid under fyra timmar och antalet skidåkare överstiger 15 000.

1923 deltog den första kvinnan, Margit Nordin, i Vasloppet. Hennes tid var 10:09:42. Året därpå infördes förbud för kvinnor att delta. Förbudet hävdes först 1981 och under de cirka 60 år som förbudet varade åkte ett flertal kvinnor utklädda till män.

Med sina nio guldmedaljer är Nils "Mora-Nisse" Karlsson den som har segrat flest gånger i Vasaloppet.

Rätt uppladdning

Det som tidigare var "Vasaloppssöndagen" i mars har förvandlats till en hel vecka med diverse skidlopp och kringarrangemang. Totalt går nio olika lopp av stapeln och hela 61 000 personer är anmälda för att delta under veckan.

Det finns fortfarande plats till några lopp under Vasaloppsveckan, men till själva Vasloppet är det fullt sedan lång tid tillbaka.

Att i sista minuten kasta sig in i ett Vasaloppet, oförberedd och otränad, är inte särskilt smart. 90 kilometer på skidor är en kraftprövning och loppet kräver därför sina förberedelser.

Men att i sista minuten ladda rätt, fila på tekniken och kosten kan innebära skillnad för såväl upplevelsen som resultatet. På Vasaloppets egen webbplats kan åkare få träningstips och kostråd.

Den som inte själv beger sig ut i spåren kan bekvämt följa kampen "i fäders spår" från sin TV-soffa. För som tur är sänder TV hela loppet.

Läs mer:

 

Text: Carin Carlsson
Bilder: Northfield.org (bild 1) och Mora-Nisse (bild 2)

Tjejvasan

Skrivet av: Gunnel Lindström Jonsson

Glädje, svett och gemenskap i en härlig och helt fantastisk kombination.

 

  1. En svensk klassiker

    Undertitel: den stora utmaningen för motionär och elit
    Av: Porsman, Camilla
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2004
    Klassifikation: Gymnastik
    Finns som: Bok
  2. Ur spår!

    Undertitel: snor, svett & svenska skidkungar
    Av: Brask, Christofer
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2005
    Klassifikation: Vintersport
    Finns som: Bok
  3. Skidnostalgiboken

    Undertitel: [skidnostalgi - från snurfers, snowjoggers och Stenmark, till Vasaloppet, Sällskapsresan och Gunde]
    Av: Olsson, Jenny
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Vintersport
    Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 22 februari 2012