Stjärnor som slocknade vid 27

Den 8 april 1994 hittades Nirvanas sångare Kurt Cobain död i sitt hem i Seattle. Han var endast 27 år och han blev därmed en i den mytomspunna "27 Club". Vi har letat böcker och annat i hyllorna om stjärnor som slocknade för tidigt.

Bänk till minne av Kurt Cobain i Viretta Park.
I år är det 20 år sedan Kurt Cobain dog. Jag minns exakt dagen. Själv var jag aldrig något större Nirvanafan, men min kompis var det. Som hon grät och sörjde!

Det var den 5 april som Kurt Cobain tog sitt liv, men först den 8 april påträffades hans kropp i familjens hem i Seattle. Tre dagar tidigare hade Kurt Cobain kommit hem från rehabilitering för sitt narkotikabruk.

Uppsving för grungen

Tillsammans med Krist Novoselic bestämde Kurt Cobain sig för att bilda ett band. Bandet hade flera olika namn innan de 1987 till slut kom fram till namnet Nirvana. Nirvana blev ett av de band i Seattle som banade väg för grungen.

Första albumet Bleach kom 1989, men det var 1991 som de på allvar slog igenom med Nevermind, och framför allt låten Smells Like Teen Spirit. Albumet har sålt mer är 75 miljoner exemplar i världen.

Kurt Cobain har fått kultstatus. Han var älskad och sörjdes av många. Men det finns även kritiska röster som hävdar att han var en pundare och en dålig förebild för sina fans. Något som bland annat kommer fram i John Brewers kritiska BBC-dokumentär.

Den bisarra 27 Club

Ett fotografi av Kurt Cobains på hans minnesbänk i Viretta Park.
Kurt Cobain föddes den 20 februari 1967 i Aberdeen, Washington. Han var endast 27 år gammal då han dog och han sällar sig därmed till 27 Club.

Grunden till 27 Club utgörs av fyra dödsfall som skedde mellan den 3 juli 1969 och den 3 juli 1971. Den förste som dog var Brian Jones, som tillsammans med Mick Jagger och Keath Richard var med och bildade Rolling Stones. Den 18 september 1970 dog Jimi Hendrix, den 4 oktober 1970 Janis Joplin och den 3 juli 1971 Jim Morrison, sångaren i The Doors. Alla fyra dog endast 27 år gamla.

Den 23 juli 2011 gick sångerskan Amy Winehouse samma öde till mötes, då hon hittades död i sin bostad i London.

Enligt Hans Kronbrinks artikel Stjärnorna som släcktes vid 27, i Dagens Nyheter, bidrog Kurt Cobains mamma till att etablera 27 Club. Hon ska ha klandrat 27 Club för sonens död:

”Nu har han gått med i den där dumma klubben. Jag sa åt honom att inte göra det.”

I Viretta Park i Seattle finns en nerklottrad träbänk till minne av Kurt Cobain. Där samlas fans varje år den 5 april för att hedra hans minne.

Sex stjärnor, sex böcker

Omslagsbild till Heavier than heaven.

Heavier than heaven av Charles R Cross
Omslagsbild till Jimi Hendrix - mannen, myten, legenden.

Jimi Hendrix - mannen, myten, sanningen
av Sharon Lawrence
Omslagsbild till Den amerikanska natten.

Den amerikanska natten av Jim Morrison 
Omslagsbild till Enligt Rolling Stones.

Enligt Rolling Stones
Omslagsbild till Love Janis.

Love Janis av Laura Joplin
Omslagsbild till Min dotter Amy Winehouse.

Min dotter Amy Winehouse
av Mitch Winehouse

Om böcker inte finns på ditt bibliotek kan du lämna inköpsförslag till personalen. Biblioteket kan även låna in böcker från andra bibliotek. Du kan även göra ditt inköpsförslag här på Bibli. För att göra det går du till din kommun.

Välj kommun: Enköping, Heby, Håbo, Knivsta, Tierp, Uppsala, Älvkarleby, Östhammar

 

För källor och mer läsning:

 

Text: Carin Carlsson
Bilder: Kurt Cobains minnesbänk i Viretta Park (Foto:no22a, cc by-nc 2.0) ; Kurt Cobains minnesbänk (Foto: Etsy Ketsy, cc by-sa 2.0) ; Omslagsbilder

 

 1. Måste bara kyssa himlen

  Undertitel: en roadtrip med Jimi Hendrix i bagaget
  Av: Ekstrand, Lars
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 2 april 2014