Stoner

En stillsam men spännande berättelse om en ung man, vars liv förändras totalt av ett litteraturseminarium. Om att vara plikttrogen och att hänge sig åt böckernas värld.

Berättelsen om William Stoner tar sin början i 1910-talets Missouri. Han är en enkel lantbrukarson som en vacker dag ska ta över efter fadern. Men så får han ett stipendium och skickas till universitetet i Columbia för att läsa till agronom.

Men det blir inte riktigt som det är tänkt med studierna. Av en händelse glider Stoner in i litteraturens värld. Han fastnar i ämnet, men säger till en början inget till föräldrarna eftersom han inte vill göra dem besvikna. När Stoner ska disputera i litteraturhistoria, och dessutom blir erbjuden en tjänst vid universitet, är det dags att bryta med lantbruket och föräldrarna.

Stoner är en plikttrogen och hängiven föreläsare. Han är tyst och tillbakadragen, och något större socialt liv har han inte. Under en fest möter han Edith, som blir hans hustru. Men äktenskapet blir minst sagt olyckligt, för att inte säga totalt misslyckat.

Edith är förmodligen den kyligaste kvinna jag någonsin mött i skönlitteraturen. Tillsammans får de en dotter, men Stoner släpps inte in i familjelivet. Istället tar han sin tillflykt till böckerna och undervisningens värld. Men en dag får även Stoner uppleva passion. Det hela utvecklas till ett drama mellan älskarinnan, hustrun, litteraturen och universitetet.

Det är en stillsam men samtidigt spännande historia. Och jag lovar, när du väl har kommit in i boken är det svårt att lägga den åt sidan. Efter sig lämnar den ett vemod som får en att fundera över vad som är viktigt här i livet.

Författaren John Williams (1922-1994) utbildade sig själv till lärare. Stoner (2014)trycktes för första gången 1965 i ett par tusen exemplar. Upplagan sålde slut men det dröjde innan den åter trycktes på nytt. Och nu, över femtio senare, har den fått liv på nytt och även fått litterär status.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Carin Carlsson den 15 september 2014