Stora musboken

En stor och kärleksfull bok om några som är mycket små.

Naturen kryllar av blygsamma figurer och den här underbara faktaboken presenterar samtliga Nordens sorkar, lämlar, möss och råttor i deras hemmiljöer. Vi får kika in i deras värld och läsa om vilka olika villkor de lever under och hur stor variation det är mellan dem. Några trivs vid vatten, andra på kalfjället, några bor gärna hos oss och andra mår bäst i storskogen. För nästan alla rovdjur och rovfåglar är dessa krabater det viktigaste som finns. Det är sådana byten de fångar och äter, dag efter dag, och som därför blir själva motorn i naturen. Om de minskar påverkas hela mångfalden.

Man faller pladask för dessa gulliga pälsbollar och beskrivningarna av deras liv och bestyr. Att skogsmusen stänger sitt bo med ett löv som dörr, att hasselmusen äter pollen på våren medan skogslämmeln enbart lever av mossa, brunråttan helst bor modernt med stadslivets kulinariska utbud och fjällämmen inte alltid är en ilsken filur. Det är sött, roligt och faktafyllt och man kan lära sig mycket om dessa krabater oavsett om man är vuxen eller barn.

Stefan Casta har skrivit den charmiga texten och Staffan Ullström har gjort de förtjusande illustrationerna. Bilderna är så ljuvligt detaljrika och realistiska samtidigt som de känns mycket mer levande än fotografier. Stefan Casta och Staffan Ullström har tidigare samarbetat i boken Den vilda staden.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lina Malm den 9 mars 2011