Strindberg på biblioteken
I år uppmärksammas August Strindberg extra mycket landet över. Vem var mannen bakom de världskända böckerna? Hur lever han vidare hos oss idag - 100 år senare?
I år är det 100 år sedan en av våra mest framgångsrika författare - August Strindberg dog.
August Strindberg föddes 1849 i ett småborgerligt hem i Stockholm. Hans far var ångbåtskommissionär och hans mor hade arbetat som tjänsteflicka. Det var därifrån Strindberg fick sin självbiografiska roman Tjänstekvinnans son.
Det var först när romanen Röda rummet publicerades 1879 som Strindberg fick sitt stora genombrott.
Redan på sin tid var Strindberg dock populär - han hyllades till exempel på sin födelsedag 1912 med fackeltåg och en stor summa pengar.
Strindberg och kvinnorna
Strindberg ingick i tre stormiga och passionerade äktenskap, det mest omtalade var äktenskapet med Siri von Essen som också låg till grund för romanen Giftas.
Hans kvinnosyn diskuteras fortfarande idag. Han ansåg att kvinnan skulle ha rösträtt - men inte förrän hon bidrog till samhället och inte så länge mannen förväntades försörja henne.
En som har tittat närmare på Strindberg utifrån genusperspektiv är professor Yvonne Hirdman.
Du missar väl inte Strindbergsåret?
Under andra halvan av 1900-talet har många av Strindbergs pjäser dramatiserats för radio. Sveriges Radio har på sin webbplats lagt ut radiopjäser som är upphovsrättsligt fria för lyssning.
På alla stora teaterscener sätts Strindbergspjäser upp och museerna laddar med utställningar. Och på biblioteken ordnas flera Strindbergsaktiviteter. Inte minst på våra uppländska bibliotek.
När August Strindberg försökte framställa guld i Paris, blev han även galenskapen personifierad. Guld lyckades han inte framställa, däremot fick vi romanen Inferno. Journalisten och författaren Anna Franklin gästar tillsammans med konstnären Teymor Zarré några bibliotek.
Tillsammans har Anna Franklin och Teymor Zarré gått i August Strindbergs fotspår i Paris och följt en mer än hundra år gammal karta. I ett föredrag med bildspel berättar de vad Strindberg upplevde under infernokrisen (1894-1896), vad som hände honom och hur han kände sig.
August Strindberg kommer att vara ett återkommande inslag under hela 2012 på våra bibliotek. Information om vad som händer på biblioteken hittar du på sidan bibli.se/strindberg.
Text:
Laven Fathi
Bild:
Kungliga Biblioteket