Karin Hjelm tipsar om Solveig Olsson-Hultgrens släktkrönika, en bokserie för barn som handlar om unga kvinnor i Sverige under 100 år.
Detta innehåll har flyttats över från vår gamla webbplats och ser kanske inte perfekt ut. Har du funderingar kring innehållet kan du kontakta biblioteket.
Fyra systrar
är den avslutande delen i Solveig Olsson-Hultgren ambitiösa och lärorika släktkrönika som i tio delar skildrar unga flickors levnadsvillkor i Sverige, en för varje decennium av 1900-talet.
Tonvikt vid arbetets döttrar
Solveig Olsson-Hultgren har lagt tonvikt på "arbetets döttrar", de flickor och kvinnor som ofta fick stå tillbaka för "arbetets marscherande söner".
I första boken träffar vi torparungen Elin som för att rädda familjen från att emigrera till Amerika då de inte kan betala hyran, ger sig ut på vägarna för att hitta arbete. Sedan får vi träffa döttrar, systrar, barnbarn och kusiner i släkten ända fram till 1990-talet.
Unga flickors drömmar och kamp
Det handlar om unga flickors drömmar och kamp mot fattigdom och samhällets syn på kvinnans roll under hela 1900-talet. Vi får läsa om hur Elin, Rebecka, Cecilia, Nina och de andra kämpar för att göra kvinnornas röster hörda i fackföreningsrörelsens barndom, en gripande skildring av när kvinnor fick rösta för första gången, om att inte accepteras till högre utbildning trots strålande betyg bara för att man är flicka, den tuffa kampen för ett tjejrockband på 1950-talet och om kvinnokollektivet Fyra systrar på 1970-talet.
Förutom kampen i de stora samhällsfrågorna handlar det även om hur dessa unga kvinnor många gånger fick ta kampen mot konventioner och attityder i hemmet när det gällde utbildning eller yrkesliv.
Saknad efter sista boken
Jag är mycket förtjust i de här böckerna och det var med saknad jag slog igen den sista delen i serien, som börjar med torparflickan Elin och som knyts ihop med hur livet slutar för samma Elin när hon är nästan 100 år. Läs dem!