Det pirrar i hela kroppen

Ålder, kön eller nationalitet spelar ingen roll. De allra flesta drömmer om att träffa den rätta och bli kär.

Hjärta
Hjärta
When love is the only thing left to share by kool_skatkat /cc by nc 2.0

När det gäller favoritgenrer bland dagens ungdomsböcker leder nog fantasy men strax därefter kommer kärleken. Detta ämne har tolkats och bearbetats av författare och är ett universalämne som vi läsare suger i oss, för detta berör oss oavsett ålder, kön och nationalitet. För alla har vi en önskan om att blir kär någon gång.

Dagens kärleksböcker för ungdomar är sällan en isolerad, romantisk kärlekssaga med ett lyckligt slut utan en kompott av olika händelser och trådar. Det är en direkt avspegling av hur livet faktiskt är där skola, familj och vänskap får samsas. Kärleksböckerna är mångfasetterade och fungerar därför på så många olika plan.

Douglas Foley har en förmåga att på ett nyanserat sätt beskriva komplexiteten då kärleken får kämpa mot bland annat fördomar. Oscar och Elias är två killar, med olika förutsättningar, som båda två blir förälskade i varsin tjej men där vi som läsare inser att det inte blir ett lycklig slut (Shoo bre 2003)

Katarina von Bredow är en av alla nutida författare som vågar skriva om den ibland trassliga och jobbiga kärleken som i vissa ögon skulle klassas som förbjuden. Det kan vara en stark dragning till bästa kompisens tjej (Hur kär får man bli, 2004) eller en förälskelse i sin egen bror (Expert på att rodna, 2005).

Hans Olssons berättelse om Johan Alexanders känslor för killar (Spelar Roll, 1993) är en av de första böcker som beskriver homosexualitet. Sjutton år senare står Stella inför samma problematik - vågar hon berätta om sina känslor för Sigrid (Det händer nu 2010 av Sofia Nordin).
Ibland kan Amors pilar träffa fel – Simon gillar inte Sophie för hon förpestar hans liv ändå är han totalt såld och skakig i benen när han ser henne (Simon & Sophie, 2006 Emma Granholm).
Eller Gustav som faller för samma kvinna som sin pappa (En liten chock, Johanna Lindbäck 2007).
 
Många nya författare har dykt upp på den litterära himlen som tar detta ämne på största allvar och som är skönt befriade från moralkakor. Det handlar, i grund och botten om respekt gentemot läsaren. Den första kärleken kan vara lika jobbig, underbar, hopplös som för den vuxna läsaren. Därför kan jag lika lätt rekommendera ungdomsböcker om kärlek till en 16-åring som till en 47-årig kvinna eller man. Gemensamt har vi samma fjärilar i magen eller kanske behov av att gråta.

Lotta Tiderman

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Charlotte Tiderman den 7 februari 2011