I skuggan av blodskam

Anna Sten, född 1833 i Vänge, med föräldrar bosatta på Molnebo herrgård utanför Heby, fick aldrig familjens efternamn, Bedoire.

Bokomslag. I skuggan av blodskam

Bokomslag. I skuggan av blodskam
Författaren till boken om henne, hennes nutida släkting Fredric Bedoire, ger oss förklaringen till det. Anna var med stor sannolikhet resultatet av ett allvarligt brott, så allvarligt att det ännu vid den här tiden var belagt med dödsstraff, även om man i praktiken hade upphört att verkställa dödsdomar för incest eller blodskam som termen lydde. Hennes mor var hennes fars styvdotter, alltså funktionellt sett hennes egen syster.
 
P.g.a. detta ytterligt skambelagda och farliga förhållande kom Anna att få ett märkligt och skiftande levnadsöde. Efter att ha lämnats bort och tillbringat sina första levnadsår hos en fattig familj i Älvdalen fick hon som ”flickan Anna Olsdotter” flytta till sin biologiska familj i Molnebo vid sju års ålder. Hennes härkomst förblev dock en hemlighet, även för henne själv, men inte för alltid.
 
När sanningen om hennes rätta föräldrar uppdagades för Anna tycks hon ha funnit det för gott att lämna släktingarna bakom sig och dra ut i livet på egen hand. Det blev en resa som förde henne till de mest skiftande miljöer och sysslor och som alltid innebar hårt arbete och svåra umbäranden. Hennes vardag kom för alltid att skilja sig högst avsevärt från livet hos den biologiske fadern, brukspatronen på Molnebo herrgård. 
 
En fascinerande och välskriven autentisk berättelse om en kvinnas hårda liv i 1800-talets Sverige.
 

Text: Gun Johansson

 1. I skuggan av blodskam

  Undertitel: ett kvinnoliv och miljöer i 1800-talets Sverige
  Av: Bedoire, Fredric
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1988
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok

Taggar:

Skrivet av: Gun Johansson den 5 februari 2015