Läsvärda klappar under granen

Att ge bort det som finns mellan två hårda pärmar – ja, det är ett kapitel för sig. Och det kapitlet kommer lämpligt nog här.

Julklappar inslagna i vackert papper och snören.
En bok som verkligen passar (och kanske också överraskar) mottagaren – det måste väl ändå vara Årets julklapp?

Så här före jul dukas det fram ett överdåd av läsbara godsaker på bokhandlarnas julbord och det svåra är som alltid att välja rätt.

Glöm inte bort att biblioteket faktiskt är en bra startpunkt för inspiration och urval. Vi som jobbar på biblioteken kan tipsa om vad som passar din romantiskt lagda faster, din vampyrälskandebrorsdotter, din historiefrälsta morfar eller din måttligt lässugna 10-åring. Och inte nog med det: vi lånar ut böckerna till påseende också!

Handens kraft

Omslagsbild till Vampyrstickning.
Handarbete är hetare än någonsin, inte minst bland yngre utövare. Bokutgivningen speglar detta och rymmer många lekfulla böcker som fungerar för nybörjaren. Ett par exempel är Välkommen till virkligheten av Annika Messing, som innehåller beskrivningar av 27 oemotståndliga figurer att virka och Sy monster! av Fiona Goble, som passar lika bra som idébok till syslöjden som för den unga hemmafixaren.

För True Blood- och Twilightfantasten passar Vampyrstickning av Genevieve Miller. Även den galet roliga och vackra stickboken Julkulor måste i presentsammanhang nämnas. Den norsksvenska modedesignduon Arne och Carlos ser till att handarbetsvirtuoser med tålamod kan sticka egna julgranskulor med lusekoftan som estetisk förebild. 

Kommissariefri spänning

Omslagsbild till Den enögda kaninen.
Wallander, van Veeteren, Harry Hole, Harry Bosch… Att rabbla upp manliga, fiktiva kriminalpoliser som stationerat sig på deckarhyllorna är en lektion i att begränsa sig. Det finns ju så många. Även kvinnliga huvudpersoner i deckare trängs numera mellan bokpärmarna.

Om du vill vara en mer originell jultomte, varför inte välja en spänningsroman utan kriminalpolis som huvudfigur? Himmelsdalen av Marie Hermansson är en roman om sådant som inte är som det synes vara, om gott och ont och rätt och fel. En schweizisk klinik för personer med psykiska åkommor står i fokus. Är det rena himmelriket eller kanske något mer helvetisk? Huvudpersonerna är tvillingbröder och det är spännande som en thriller, psykologiskt intressant och en samhällskommentar på samma gång.

Christoffer Carlssons obehagliga roman Den enögda kaninen kallas av förlaget för ”glesbygd noir”. Det är en passande benämning på en mörk berättelse om att återvända till sin barndoms samhälle och där dras in i något som man inte riktigt kan kontrollera. Otäck läsning som görs bäst i att kombineras med julledighet, Paradispraliner och tända ljus.

Så sant som det är skrivet

Omslagsbild till Rikitikitavi.
Det finns många aktuella självbiografier eller romaner med självbiografisk bakgrund att välja bland nu. Rikard Wolffs Rikitikitavi kan vara årets klapp för dem som uppskattar kombinationen av känd artist och förmåga att skickligt gestalta sitt livs historia. Med boken medföljer också en cd med tio nyinspelade låtar.

I genren självbiografiska romanprojekt (modell större) har väl ingen kunnat missa norrmannen Karl Ove Knausgårds Min kamp. Del tre är nu aktuell på svenska bibliotek och i bokhandlar och del sex, den sista delen, har precis kommit ut i Norge. Det är en fascinerande mastodontroman som kretsar kring identitet och i det detaljrika privata finns också det allmänmänskliga. Närmare att verkligen skriva sitt liv, på riktigt, kan nog ingen komma.

Nedtecknat

Våga ge bort en serieroman till jul! Ja, alltså en bok med tecknade rutor som innehåller pratbubblor och som faktiskt, genom att kombinera två uttrycksformer, kan vara som ett alldeles eget universum. Mats kamp är en sådan bok. Den suger in läsaren i serietecknaren Mats Jonssons självbiografiska värld, som handlar om när han blev pappa och de vedermödor och höjdpunkter som sedan följer i familjelivet.

På tal om eget universum, så finns nu den givna julklappen till alla som har barnboksklassikern Lille prinsen som en favorit: en tecknad serieversion och nytolkning av Joann Sfar, en av Frankrikes främsta serieskapare.


Slutligen kommer här ett julklappsrim som passar många läsbara klappar:

Här får du en resa i rum och i tid
En upplevelse, inte en grej
Du startar hemifrån, fantasin tar vid
Men det är ett kapitel för sig

 

Text: Ulrika Danielsson Bild: Robyn Jay (bild 1)

 1. Sy monster!

  Av: Goble, Fiona
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Hem och hushåll
  Finns som: Bok
 2. Vampyrstickning

  Undertitel: sticka med inspiration från Twilight, True blood och Vampire diaries
  Av: Miller, Genevieve
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Hem och hushåll
  Finns som: Bok
 3. Himmelsdalen

  Av: Hermanson, Marie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Den enögda kaninen

  Av: Carlsson, Christoffer
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Rikitikitavi

  Undertitel: en folkhemsberättelse
  Av: Wolff, Rikard
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Musik
  Finns som: Bok
 6. Mats kamp

  Undertitel: [serieroman]
  Av: Jonsson, Mats
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Litteraturvetenskap
  Finns som: Bok
 7. Lille prinsen

  Undertitel: efter Antoine de Saint-Exupérys berättelse
  Av: Sfar, Joann
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Ulrika Danielsson den 13 december 2011