Min pappa är snäll och min mamma är utlänning

Är du sugen på att läsa en fartfylld och smått absurd historia, så är den här boken något för dig!

Omslagsbild till Min pappa är snäll och min mamma är utlänning.
Alicja är femton år och det enda hon önskar är att leva ett normalt liv med en vanlig familj. Problemet är bara att hennes mamma Beata är väldigt…polsk. ”Nie krępuj się”, ungefär ”skäms inte” är en fras Alicja ofta får höra. Beata förstår nämligen inte alls vad problemet är med att hon engagerar släkten i dotterns tonårshy eller varför hon inte kan bjuda Alicjas kompisar på soppa med odefinierbart innehåll. 

Familjen har flyttat till ett renoveringsobjekt på Österlen, och tanken är att de ska ägna sommaren åt att fixa huset. Då får Alicjas pappa plötsligt ett viktigt jobbuppdrag och flyr fältet. Det som skulle ha blivit en stillsam sommar spårar ur totalt. Istället för att anlita en byggfirma kontaktar Beata två polska hantverkare. De är officiellt på semester i Sverige och måste dagligen smugglas in i huset för att inte bli avslöjade. Som om inte det vore nog flyttar Beatas kusin Sylwia in med sin odrägliga dotter som snor Alicjas kläder, tröstäter choklad och bara klagar. Mitt i detta kaos ska Alicja försöka ha ett vanligt sommarlov med kompishäng, sol, bad och dessutom spirande förälskelse.

Boken är en hejdlös drift med våra fördomar om Polen och polacker. Här finns den superblonderade, kedjerökande kvinnan med leopardtights, den illegale hantverkaren, sönderkokt mat, mängder av vodka och påvedyrkan.

Men den handlar också om hur det är att vara tonåring och uppleva den första stora förälskelsen, hantera konflikter med vännerna och stå ut med familjen, hur galen den än är. En riktigt härligt skruvad bok som garanterat får dig att dra på mungiporna.

Tipsat av: Hanna Rosén  

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Hanna Rosén den 20 februari 2012