Skottår och frierier

Associationerna är många...Kan det ha något med snöskottning, skottar eller kanonskott att göra?

I år är det skottår och Skottdagen infaller den 29 februari. Varför blir det skottår ibland och varför heter det egentligen skottdagen? Har det att göra med skott?

Nej, förklaringen är en helt annan. Enligt språkrådets hemsida så betyder ordet skott i det här sammanhangt "något som skjutits in". Och var fjärde år så skjtus det in en extra dag.

365,25 dagar på ett år

Eftersom det går 365,25 dagar på ett "riktigt" år så behöver det "skjutas in" en extra dag vart fjärde år, som då omfattar 366 dagar istället för 365.

Skottår är ett sätt att få årstiderna att synkronisera med almanackan. Annars skulle årstider och datum för till exempel vintersolståndet förskjutas mer än 24 dagar i kalendern inom loppet av 100 år. För att kalenderåret ska stämma med solåret sätter man därför in en extra dag vart fjärde år. Denna dag kallas skottdagen och inträffar den 29 februari. Fram till 1999 var skottdagen den 24 februari men sen 2000 har den flyttats till den 29 februari.

Vi räknar tiden efter den gregorianska kalendern. Den infördes i Europa av påven Gregorius XIII 1582 och har sen dess blivit den kalender som används i de flesta av jordens länder. I Sverige infördes den gregorianska kalendern 1753.

Den som vill veta mer om vår kalender och skottåret kan läsa boken Kalender (1999) av David Ewing Duncan.

Födelsedag på skottdagen

Tonsättaren Gioachino Rossini
Har du födelsedag på skottdagen? Du är inte ensam. I februari 1988 utropade sig staden Anthony i Texas USA till "Världens skottårshuvudstad" och här bildades också en internationell födelsedagsklubb för skottdagbarn.

Den berömda italienska tonsättaren Gioacchino Rossini (1792-1868) är en av dem som föddes den 29 februari. John Philip Holland (1840-1914), mannen som utvecklade den första ubåten, är också född på skottdagen.

Även den svenske artisten Knut Agnred (född 1956), från Galenskaparna och After shave, föddes på skottdagen. Samma dag och år föddes även den otäcka seriemördaren Aileen Wournos (1956-2001), vars liv gestaltas i filmen Monster (2003) med Charlize Theron i huvudrollen.

Några andra historiska händelser och kuriosa som kan nämnas är att Karl XII:s syster Ulrika Elonora den yngre den 29 februari 1720 avsade sig kronan till förmån för sin make Fredrik I. Och den 29 februari 1968 fick Beatles en Grammy för sitt album Sergeant Pepper's Lonely heart club band.

Se upp alla ogifta män

Vykort från 1908 texten Skottår, Osäkra för en stackars ensam ungkarl.
Enligt traditionen är skottdagen även en dag då kvinnor kan passa på att fria. Hur kommer sig denna tradition kan man undra?

Det hela har att göra med det irländska skyddshelgonet S:t Patrick. Enligt legenden berättas nämligen att S:t Patrick bestämde att kvinnor skulle kunna fria en dag vart fjärde år. Han sa också att det skulle tas på största allvar.

Det fanns från medeltiden fram till 1800-talet en oskriven lag på Brittiska öarna som sade att den man som avvisade en friare, under ett skottår, var tvungen att ge henne en kyss samt ett silkeslinne eller ett par handskar. Den man som tackade nej kunde följdaktligen dra sig ur med en dyrbar present.

Bilden till höger är ett gammalt vykort från 1908, som föreställer några kvninnor som lurpassar på en man som kommer promenerande. På vykortet står texten "Leap year - Unsafe for a poor lone bachelor!" (på svenska ungefär "Skottår - osäkert för en stackars ensam ungkarl"), vilket lite skämtsamt signalerar att ogifta män bör se upp en dag som denna.

Så, du som går i giftastankar har ett ypperligt läge att lå till onsdag den 29 februari. Och du som är man och som vill förbli ogift får passa dig.

 

Läs mer:

 

Text: Eva Thanner Bilder: Gioacchino Rossini (bild 1) och Vykort från 1908 (bild 2)

 

 1. Ordens ursprung

  Undertitel: etymologisk ordbok över 2.200 ord och uttryck
  Av: Bergman, Bo
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Svenska
  Finns som: Bok
 2. Kalendern

  Undertitel: människans 5000-åriga kamp att rätta klockan efter himlen - och vart de tio försvunna dagarna tog vägen
  Av: Duncan, David Ewing
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Tidmätning
  Finns som: Bok
 3. Varje dag en fest!

  Av: Meurling, Kim
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1998
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: Bok
 4. Bröllopsboken

  Av: Ribbing, Magdalena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Hem och hushåll
  Finns som: Bok
 5. Bröllop

  Undertitel: inspiration, glädje och flärd : en praktisk handledning inför bröllopet
  Av: Jonsson, Evy
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Hem och hushåll
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Eva Thanner den 26 februari 2012