Stig Dagerman – Fransk vår Föredrag av Anna Franklin

Arrangemang

Arrangemanget har redan varit

03 oktober tisdag 2023
03 oktober tisdag 2023
2023-10-03 till 2023-10-03.
Plats Öregrunds Folkbibliotek
Kostnad: Gratis
Målgrupp:

Den 5 oktober i år har det gått hundra år sedan Stig Dagerman föddes i Älvkarleby kommun.

Många känner till Dagermans bok ”Tysk höst”, där han skildrar efterkrigstidens Tyskland på ett personligt och berörande sätt. Vad de flesta inte vet är att han senare fick ett nytt uppdrag av Expressen i slutet på 1947 – ”Fransk vår” – som han aldrig fullföljde. Det blev bara några artiklar och ingen bok. Varför misslyckades han? Istället för Fransk vår skrev Dagerman pjäsen "Skuggan av Mart" och boken "Bränt barn", som är en av hans mest kända jämte "Tysk höst".

Journalisten och författaren Anna Franklin följer Dagerman i spåren från 1947-1948 och hittar olika trådar i hans skrivande som leder fram till vår tid.

Hennes ”Fransk vår” fortsätter där Stig Dagerman slutade. Hon skildrar livet i Frankrike 2023 där folk fortfarande brottas med höga priser på bröd, fattigdom och politisk oro.

Dagerman skrev också om motståndsrörelsens hjältar – men hur ser dagens fransmän på minnet av andra världskriget? Finns en kollektiv skuld för medverkan till Tysklands folkmord på judar?

Dagermans stora intresse för existentialismen skulle ha lett till artiklar om de kända caféerna där Jean-Paul Sartre och de andra satt och diskuterade filosofi. Hur står det till med den franska existentialismen idag?

Alla Dagermans verk är översatta till franska och pjäser spelas fortfarande. Han har jämförts med Albert Camus och kallas ibland för Nordens Rimbaud. Varför tilltalas fransmännen så av hans verk?

Arrangör: Östhammars kommun i samarbete med projekt
Växelspel, Region Uppsala
Boka via
biblioteket.oregrund@osthammar.se
eller telefon 0173-865 50