Svampböcker för alla

Det finns gott om svampböcker. Det gäller bara att hitta rätt bok. Vi lyfter fram några böcker som kan passa såväl den som är nybörjare som den som vill lära sig mer.

För novisen

Omslagsbild till Lilla svampboken.
När det gäller svampböcker är det viktigt att använda en som är aktuell och uppdaterad. Det kommer hela tiden nya rön om svampar och böckerna behöver därför ofta revideras.

Det finns många svamphandböcker och några riktar sig direkt till den som är nybörjare. Allra säkrast är förstås att gå ut i skogen tillsammans med någon som är svampkunnig.

Lilla svampboken (2009) av Pelle Holmberg innehåller ett femtiotal matsvampar. Den tar upp bra svampkategorier för nybörjaren. Eftersom boken är i fickformat och är den lätt ta med sig ut. Att direkt på plats kunna slå upp en svamp kan vara praktiskt.

Omslagsbild till Känn igen 25 svampar och bär.
Nybörjarsvampar (2004) av Pelle Holmberg och Michael Krikorev är också i fickformat. Boken rymmer 24 sorter och innehåller endast svampar som inte kan förväxlas med giftiga.

Tar du med barnen ut i skogen kan det vara klokt att tillsammans läsa på i förväg. Det blir roligare och intressantare. I På svamputflykt med Thomas (2009) av Flemming Rune tar författaren med sin femårige son ut i skogen för att plocka svamp. Författaren tar upp ett fåtal svampar, som barnen kan lära sig. Boken är översatt från danska och innehåller bra bilder och kortfattad text.

En annan bok som riktar sig till barn är Känn igen 25 svampar och bär (2011) av Björn Bergenholtz. Boken tar upp de vanligaste svamparna och innehåller bilder som är tecknade i akvarell.

För den som vill lära mer

Omslagsbild till Svampar i skog och mark.
En klassiker bland svampböckerna är Bo Nyléns Svampar i skog och mark (2012). Boken utkom för första gången redan 1979 och sedan dess har den uppdaterats flera gånger. Boken innehåller svamphistorik, användbarhet, giftighet och vad den som plockar bör tänka på.

Nya svampboken (2011) av Pelle Holmberg och Hans Marklund tar upp cirka 100 matsvampar. Svamparna är bra klassificerad och grupperade utifrån förväxling och giftighet. Boken passar såväl den vane svampplockaren som nybörjaren.

Bästa matsvampar (2011) av Michael Krikorev tar upp 30 matsvampar och riktar sig till den som vill lära sig fler sorter. Författaren är även den som driver webbplatsen svampguiden.com.

För den som vill ha ännu mer information om svamp och inte bara svenska sorter finns Bo Nyléns Svampar i norden och Europa (2001). Boken innehåller över 1400 bilder. 

Laga mat med svamp

I

Omslagsbild till Svampkokboken.
 Svampkokboken (2012) samlar Ingrid och Pelle Holmberg sina svamprecept. Författarna ger även tips på hur svamp ska rensas, förvaras och konserveras. Läsaren får även lära sig att göra buljong och svampmjöl, som kan användas som smakförstärkare i soppor och grytor.

Svamplycka (2007) av Jens Linder innehåller spännande recept, samt information om hur olika svampar ska behandlas för att deras smak ska komma till sin rätt.

I boken Matsvamp (2012) har Monica Swenson, som har arbetat med matsvamp i över trettio år, samlat sina bästa recept. Boken tar upp ett tjugotal svampar och utifrån dessa flera recept.

 

Läs mer:

 

Text: Carin Carlsson Bilder: Omslagsbilder. Svampar (foto: Marcus Beltman) 

 

  1. Matsvamp

    Undertitel: plocka, laga, njut!
    Av: Swenson, Monica
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2012
    Klassifikation: Kryptogamer
    Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 13 september 2012