Sverige firar midsommar

Det är åter dags att fira Sveriges kanske största högtid – midsommar. En helg som av många ses som mer svensk än nationaldagen. Vi uppmärksammar midsommarhelgen med två författare som ofta tar upp Sverige och vad svenskhet är. Se med Qaisar Mahmood och Mark Levengood i våra filmade författarmöten.

En midsommarstång. Foto: Carles Tomás Martí, Flickr
Traditionen att fira midsommar går tillbaka till ett gammalt högtidlighållande av sommaren och växtligheten. Det är svårt att säga exakt hur gammal midsommartraditionen är, men något som är känt är att man redan på 500-talet tände midsommareldar runtom i Europa.

Midsommar och midsommarafton är för många svenskar mer svenskt, och en starkare tradition, än Sveriges nationaldag. Dans kring midsommarstången, sill och potatis, blomsterängar och fest har blivit svenska symboler. Men vad är egentligen svenskhet?

Pratar om det svenska

Två personer som vrider och vänder på begreppet svenskhet är Qaisar Mahmood och Mark Levengood.

Författaren och byråkraten Qaisar Mahmood har jagat svenskheten land och rike runt, på motorcykel, och i boken Jakten på svenskheten (2012) har han samlat sina erfarenheter.

Författaren och programledaren Mark Levengood föddes i USA, växte upp i Finland och flyttade till Sverige som 19-åring. Han ser sig själv som finlandssvensk med ett litet stänk av Amerika och har bland annat skrivit om livet i Sverige i antologin Så bra svenska du talar! (2011).

Möt författarna

Se filmklipp med Qaisar Mahmood och Mark Levengood från Författarfredag på Uppsala stadsbibliotek, hösten 2012. Hör författarna dela med sig av sina tankar kring svenskhet och andra erfarenheter.

 

Källor och mer läsning

 

Text: Anna Theorell Bild: En midsommarstång. (foto: Carles Tomás Martí, Flickr, CC BY 2.0)

 

 1. Härliga helger

  Undertitel: mat för årets stora helger : påsk, midsommar, kräftskiva, Mårten gås, jul
  Av: Malhotra, Charlotta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: Bok
 2. Sommarkalas

  Av: Sarenström, Hannu
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anna Theorell den 11 juni 2013