Taggning av bilder och texter

Tagga för att hitta.

Taggmoln
Taggning (från engelskans tag, som betyder märke, prislapp), är en klassificeringsmetod som innebär att man märker något med ett kategoriserande begrepp. Ibland kan taggar även gå under benämning etiketter och nyckelord.

På många webbsidor och bloggar ser man ofta så kallade taggmoln. De taggar som har satts på texter, böcker, bilder, filmer och så vidare visas upp. Taggarna varierar i storlek för att visa vilka som förekommer mest. Den som hittar en intressant tagg, till exempel family, klickar på den och då visas det material som har taggats med just det ordet family.

Taggar gör det lättare att hitta

Avsikten med taggar är att den som söker efter viss information enklare ska hitta en bild, en bok eller vad det nu kan vara. 
På många tjänster på Internet använder man sig av taggar. Du kan till exempel tagga blogginlägg, bilder på Facebook, bilder på Flickr.

Även här på webbplatsen Bibli kan du tagga böcker, filmer och annat som du söker genom att sätta egna nyckelord. För att göra det måste du vara inloggad på Bibli.

I regel kan du sätta väldigt många taggar på en och samma bild eller bok. På Flickr kan du till exempel lägga till så många som 75 taggar för en bild.

Geotaggning

Med geotaggar menas att man taggar en bild med geografisk information. Geotaggen ger informaion om var någonstans i världen bilden är tagen. 

På Flickr finns det några geotaggningsgrupper för den som är intresserad - GeoTaggning Flickr.

 

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 17 maj 2011