Talböcker/Legimus
Vad är en talbok och vem kan lyssna på dem?
Om du har en läsnedsättning kan du lyssna på talböcker, som är en typ av ljudbok.
Exempel på läsnedsättningar är dyslexi, synskada eller en intellektuell funktionsnedsättning.
Du som har en läsnedsättning kan få nästan vilken bok som helst inläst bara för dig!
Du kan lyssna på talböcker på mobilen, surfplattan, datorn eller en Daisy-spelare.
Fråga oss gärna!
Hur fungerar Legimus?
Med Legimus laddar du ner talböckerna till din dator, telefon eller surfplatta och lyssnar på dem där.
På datorn behöver du ett tillägg till din webbläsare som heter java. På telefoner och surfplattor laddar du ner en app som också heter Legimus. För att tjänsten ska fungera för dig måste du först registrera dig via ditt bibliotek.
Talböcker som cd-skiva, som app eller digitalt på datorn
För dig som har rätt att låna talböcker finns det ett antal olika sätt att lyssna på böckerna. Ett sätt är cd-skiva, det går också att använda en variant av mp3-spelare där du kan stoppa in ett minneskort eller så har den inbyggt minne. Sen finns också Legimus, en digital tjänst från Myndigheten för Tillgängliga medier (MTM) som gör att du kan lyssna direkt på datorn eller med en modern mobiltelefon/surfplatta.
Hur går det till att registrera sig som talbokslåntagare?
Du börjar med att kontakta biblioteket och berätta för oss om ditt ärende. Vi kommer boka in en tid då du får sitta med en bibliotekarie som fått behörighet av MTM att utföra registreringar. På mötet kommer bibliotekarien att skapa ditt konto på Legimus. Det du behöver ta med dig till mötet är din mailadress
Vad gör jag när mitt konto är klart?
När kontot är klart kan du använda din mailadress och ditt nyskapade lösenord för att logga in på ditt konto. Bibliotekarien kan ge dig handledning om hur du kommer igång med tjänsten.