Tankeläsaren

Katsa har stridens gåva, en övernaturlig förmåga som gör att ingen kan besegra henne i kamp. När hon var åtta år dödade hon en man för första gången. Sedan dess har hon tjänat en kung hon hatar, torterat och dödat på hans order och satt skräck i hans fiender så att han kan fortsätta härska.

Tankeläsaren är första delen i fantasytriologin De utvalda, som inte väjer för svåra frågor om gott och ont. Katsa är ett monster. Det vet hon. Men allting förändras när hon möter en annan särling, en vacker man med ögon som ser rakt igenom henne, den första hon någonsin träffat som kan mäta sig med henne i strid. Han väcker tankar om frihet hos henne, får henne att våga hoppas att det kanske finns någonting i henne som är kapabelt att göra gott, trots gåvan som så tydligt visat att det enda hon är bra på är att döda.

Tankeläsaren ger mig klara Hungerspelen-vibbar. För visst påminner Katsa om Katniss. Hon har samma stenhårda beslutsamhet, samma styrka och självkontroll, samma rädsla för och längtan efter närhet. Det är en cool berättelse. Upplösningen kom lite för lätt när den väl kom, men sammantaget är det bra skrivet och  fascinerande, med levande, realistiska personskildringar och starka kvinnliga karaktärer.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sanna Barsk den 25 november 2011