Tecknat för hela slanten
Möt Matilda Ruta och David Liljemark, två av våra svenska framgångsrika serietecknare.
Matilda Ruta - tecknare och formgivare
Matilda Ruta (född 1982) jobbar som tecknare och formgivare i Stockholm. Efter examen från Konstfack har hon bland annat arbetat med serienoveller på temat övergrepp till Nationellt centrum för kvinnofrid, barnboken
Kim och Skrutten
och blandade illustrationsuppdrag.
Matilda Ruta är också bildredaktör för den anarkistiska tidningen Brand, som med ny redaktion genomgått en stor förändring. Formmässigt är den numera helt baserad på illustrationer, serier och handmålade rubriker.
2011 kom Matildas seriebok
Tummelisa eller den andra vildmarken
ut. Boken var hennes examensprojekt på Konstfack 2009, och är ett försök att synliggöra texters och bilders gömda politik. Utifrån H C Andersens klassiska saga Tummelisa har Matilda Ruta skrivit en ny berättelse, med det gamla händelseförloppet bevarat, men med nya miljö- och karaktärsbeskrivningar. Dessa är hämtade från klassiska äventyrsromaner.
Ett exempel är: "Hela sommaren bodde stackars lilla Tummelisa alldeles ensam i den stora skogen". Det blir i Matildas version: "Hela den långa sommaren levde Tummelisa i skogen". I och med dessa nya beskrivningar förändras Tummelisa stegvis och blir till en hjältinna i sin egen berättelse och hon överlever i de starka männens vildmarker. Hon kämpar inte bara mot paddor och mullvadar, utan också mot tusentals år av sagor.
David Liljemark - skämttecknare, konstnär och illustratör
David Liljemark (född 1973) är född och uppvuxen i Karlstad, men bor numera i Stockholm.
Han är bland annat verksam som skämttecknare, barnboksillustratör, konstnär, illustratör och musiker. Inom fanzin-kretsar blev David Liljemark känd både som en av de mest egensinniga och en av de mest produktiva seriefanzinutgivarna i slutet av 80-talet och början av 90-talet, en verksamhet som han var aktiv med i över ett decennium.
Publiceringar i diverse svenska serietidningar ledde så småningom till albumdebuten Inte ett rätt utgiven 1996. Sedan dess har det blivit fler seriealbum och en mängd publiceringar i antologier, serietidningar, dagspress och den politiska pressen.
Han är känd för att blanda högt och lågt och att respektlöst skämta om ämnen som av många anses som tabu. I serien Susanna och Bo avslutar han en känsligt berättad historia om hustrumisshandel med ett slapstickskämt.
Han har också skrivit manus för Bamse och tecknat Pixi-böcker för barn, och han har gjort beställningsjobb för tidningar som Svenska Serier, Pyton och Svenska Mad.
I Galago förekommer han med den historiska krönikan Boltzius. Genrerna växlar mellan crazyhumor, provokationer, relationsdrama, politisk satir, dramadokumentär och självbiografiska serier. Musiken är en viktig del i David Liljemarks liv.
Flera av hans serier är späckade med referenser till såväl kända som okända och obskyra rockband. Han har även samarbetat med rockgruppen The Soundtrack of our Lives och tecknat turneplanscher med mera för deras räkning.
Läs mer:
Titta på filmklippet inför serieutställningen:
Text:
Mimi Forssblad
Bilder:
matildaruta.se
(bild 1) och Anna Liljemark (bild 3). Övriga bilder är omslagsbilder.