Tema andra världskriget

Det är nästan 70 år sedan andra världskriget slutade. Den 8 maj firas minnet av freden för kriget. Vi tipsar om böcker som hjälper oss att minnas kriget och att förstå hur det var.

Flygplan Spitfire.
I nästan sex pågick andra världskriget från 1939 till 1945. En av orsakerna till att kriget började var att Tyskland förlorat mycket efter första världskriget. I Tyskland tog nazisterna och Adolf Hitler makten 1933. I september anföll Tyskland Polen och Storbritannien och Frankrike förklarade därför krig mot Tyskland.

Andra världskriget är historiens största och mest utbredda krig. Nästan alla världens nationer drogs in i kriget. Nationerna delades in i två läger de allierade med Storbritannien, Frankrike, USA och Sovjetunionen och axelmakterna med Tyskland, Italien och Japan.

Segerdagen den 8 maj

Kungsgatan i Stockholm 1945
Våren 1945 gick kriget mot sitt slut. De allierade och de sovjetiska trupperna besegrade Tyskland. Den 30 april tog Hitler sitt liv. Den 7 maj gav Tyskland upp och kapitulerade. Därför firas freden, eller den så kallade segerdagen, den 8-9 maj.

Japan höll ut lite längre. Men när amerikanerna fällde atombomben i Hiroshima i augusti 1945 gav japanerna till slut upp och kapitulerade den 2 september.

Sverige var ett av de länder som inte var med i andra världskriget. Men vår grannar Norge, Danmark och Finland var alla med. Men även om Sverige inte var med så påverkades vi ändå av kriget.

Över 50 miljoner människor dog i andra världskriget. Sex miljoner judar dödades i Nazitysklands förintelseläger. Vill du veta mer fakta om krigets datum, händelser och kartor kan du läsa böckerna Andra världskriget 1939-1945 av Christine Hatt och Andra Värdskriget Europa av Reg Grant. 

Våra boktips

Här ser du flera böcker som på olika sätt handlar om andra världskriget. Både faktaböcker och skönlitteratur, alltså berättelseböcker. Vill du ha ännu fler tips kan du fråga oss på biblioteket. Om boken du vill låna inte finns på ditt bibliotek kan du prata med oss.

Omslagsbild till Sverige under andra världskriget.

Sverige under andra världskriget
av Torsten Bengtsson
Faktabok
Omslagsbild till andra världskriget 1939-1945.

Andra världskriget 1939-1945
av Christine Hatt
Faktabok
Omslagsbild till En värld i lågor.

En värld i lågor av Olle Bergman
Faktabok
Omslagsbild till Anne Franks dagbok.

Anne Franks dagbok
av Anne Frank
Faktabok, Förintelsen
Omslagsbild till Godnatt mister Tom.

Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian
Skönlitteratur, England
Omslagsbild till Tro inte att jag är rädd.

Tro inte att jag är rädd av Lasse Ekholm
Skönlitteratur, Sverige
Omslagsbild till En ö i havet.

En ö i havet av Annika Thor
Skönlitteratur, Sverige, judiska flyktingar
Se alla delar i serien
Omslagsbild till Flykten från Berganien.

Flykten från Berganien av Eva Ibbotson
Skönlitteratur, Österrike
Omslagsbild till Myrddin.

Myrddin
av Claes Reimerthi
Skönlitteratur, Fantasy, England

 

Text: Carin Carlsson
Bild: Flygplan Spitfire (foto: Philip MacKenzie, stock.xchng). Freden firas på Kungsgatan i Stockholm 1945 (Wikimedia Commons)

Läs mer

Vi får aldrig glömma

Skrivet av: Carin Carlsson

Ungefär sex miljoner judar dog i förintelsens dödsläger. Även romer, polacker, homosexuella, funktionshindrade och många andra dödades. Snart finns inga överlevande vittnen kvar i livet. Det är därför viktigt att alltid föra historien vidare. Få tips på böcker som handlar om förintelsen.

 

 1. Hanas resväska

  Av: Levine, Karen
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 6 maj 2013