Tema Libanon

Libanon firar sin självständighets dag den 22 november. Denna dag har firats sedan år 1943 då Libanon blev en självständig republik.

Flick amed libanesisk flagga framför sig.
1975 bröt det stora inbördeskriget ut som med internationell delaktighet kom att vara ända till 1989. De interna stridigheterna har naturligtvis påverkar även det kulturella livet i landet. Beirut har genom åren varit känt som kulturellt centrum i den arabiska världen.

Staden var ett handelscentrum i det osmanska riket (1517-1918) och kom under 1900-talet att vara ett kommersiellt centrum. Men Beirut är också vida känt som en politisk och religiös fristad, ett kulturellt andningshål och en nöjesstad. Blandningen av olika religioner, kristna och muslimer berikar stadens kulturella och intellektuella liv.

Några libanesiska författare

Ahdaf Soueif och Hanan al-Shaykh.
Många libanesiska författare har satt sitt avtryck i den litterära världen. Några av dem som gjort sig mer kända än andra och som du kan läsa på biblioteket är följande.

Hanan al-Shaykh

En omtalad författare är Hanan al-Shaykh. Hon är född och uppvuxen i Beirut, men lämnade landet och bor numera i London.

Al-Shaykh skriver om samhälls- och kulturutvecklingen ur ett kvinnligt perspektiv och hon har flera gånger fått sina texter förbjudna i delar av arabvärlden. Al-Shaykh kan du läsa både på arabiska och svenska på biblioteket.

Den erotiskt frispråkiga Beirut blues (1997) utspelar sig i Libanon under det libanesiska inbördeskriget under 1970-1980-talen.

Elias Khoury

Elias Khoury

Elias (Ilyas) Khoury är den libanesiske författaren som låter inbördeskriget i Libanon genomsyra de flesta av sina texter.  Han räknas som en av arabvärldens mest inflytelserika och främsta intellektuella och skriver också dramatik.

Lilla berget (2002) blev hans genombrottsroman och kom på svenska 1977 (”al-Jabal  al-saghir” heter originalet på arabiska).

Joumana Haddad

En författare som har hamnat i rampljuset efter den arabiska våren är Joumana Haddad. Hon har bland annat besökt Stockholm internationella poesifestival 2012.

Joumana Haddad
Haddad har beskrivits som en ordkrigare med sin starka och vackra poesi. Sitt dagliga arbete har hon på den erotiskt litterära tidskriften  al-Jasad samt på den ansedda dagstidningen an-Nahars kulturredaktion.

I sin bok I killed Scheherazade (2010) skriver hon om genusfrågor i arabvärlden. Joumana Haddad kan du låna på biblioteket på engelska, svenska och arabiska.

Hala Kawtharani

Hala Kawtharani skriver om sin rotlöshet utifrån det inbördeskrig som präglat henne liv. Hon har till och med försökt flytta ifrån Beirut till Dubai, men klarade inte av omställningen utan flyttade tillbaka till sin födelsestad. Hon menar att tiden runt sekelskiftet 2000 präglades av förnekelse och verklighetsflykt.

Det är mot detta som den unga arabiska generationen gör uppror. Kawtharini, liksom många av sina författarkollegor i arabvärlden, arbetar till vardags på en tidskrift i Beirut. Kawtharini kan du på biblioteket läsa på arabiska.

Paul Cahoul

Paul Cahoul är en omskriven författare och en av de mest kända av Beiruts intellektuella. Han menar att den arabiska vårens revolter sätter ljuset på att den yngre generationen i arabvärlden idag är unik jämfört med tidigare generationer. Detta beror främst på den globalisering som skett över världen och där de unga generationerna världen över påminner om varandra på ett nytt sätt.

Omslagsbild till tidskriften Karavan nummer 2 2011.
De ungas agerande är en reaktion mot den äldre generationen och Cahoul menar att de unga idag är mycket modigare än de äldre har varit! ”Jag kysser deras händer. De gav oss frihet. Vi i min generation hade glömt verkligheten. Vi var fega och teg.”

Tidskrifter Karavan

Den som är nyfiken på libanesisk litteratur och författare kan läsa litteraturtidskriften Karavan nummer 2 från 2011. Om inte numret finns på ditt bibliotek kan personal hjälpa dig att få tag i artiklarna. I nummer 2 från 2011 kan du läsa mer om Paul Chaoul och många andra Detta nummer har temat ”ung arabisk litteratur” och ger röst åt författare från Libanon och Egypten.

Bland mycket annat ryms texter av unga arabiska författare och intervjuer med desamma. Inför Beirut som unescos kulturhuvudstad 2009 togs en antologi fram över unga arabiska författare under 39 år, ”Beirut 39 – new writing from the Arab world”. Flera av dessa unga författare finns med i detta nummer av Karavan.

 

Källor och för mer läsning:

 

Text: Anna Sofia Perotti Bilder: Canadian Eye of Lebanon (foto: ItzaFineDay, cc by 2.0), Ahdaf Soueif och Hanan al-Shaykh (foto: PalFest, cc by 2.0), Elias Khoury (foto: Wikimedia Commons), Joumana Haddad (foto: Stephan Röhl, cc by-sa 2.0)

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 19 november 2012