Thailand i böckernas värld
Massor av svenskar åker årligen till turistparadiset Thailand. Den 5 december firade landet nationaldag. Vi spanar efter Thailand i litteraturen och konstaterar att väldigt få thailändska författare översätts till svenska.
Rattawut Lapcharoensap är thai-amerikan och en av de framgångsrika samtida novellisterna. Den som vill stifta bekantskap med Thailand, ur thailändarnas perspektiv ska läsa författarens novellsamling Sightseeing (2005).
En annan novellsamling som är översatt till svenska är Dammkorn under dina fötter (1980) av Khamsing Sriwank. Texterna är från åren 1956 till 1985 och handlar framförallt och fattiga och förtryckta thailändare.
Kärlekstema är ett uppskattat ämne i thailändsk litteratur. Chāt Kōpčhitti är en känd författare romanförfattare inom genren. Tyvärr finns inga av författarens romaner översatta till svenska.
Thailand med andras ögon
Det finns flera dokumentärromaner som är skrivna om västlänningar som har åkt fast för narkotikasmuggling. Ett exempel Jens Månvinges Den senile skalbaggens tröst (2012), som handlar om författaren själv som döms till 30 års fängelse. Han hamnar i det beryktade Bangkok Hilton. En annan är Tina Frennstedts bok Diplomatdottern (2006), som handlar om Karolina Johnsson som åkte fast med åtta kilo heroin i väskan.
Thailand må vara turisternas paradis, men det finns en baksida. Konsekvenserna av massturism är något Jennie Dielemans har satt fokus på i sin reportagebok
Välkommen till paradiset
(2008).
Den thailändska kulturen finns även i Sverige i dag, eftersom många thailändare har flyttat hit. En som har lyft fram thailändska kvinnor i Sverige, eller rättare sagt i Västerbotten, är Elin Berge med sin vackra fotobok Drottninglandet (2009). Projektet är gjort i nära samarbete med sångerskan Frida Hyvönen, som har experimenterat med musik.
Källor och för mer läsning:
- "Kärlek - uppskattat tema i thailändsk litteratur" (bif 2011-12-07)
- "Björn af Kleen om thailändsk litteratur" (Sydsvenskan
- "Paradisets dystra baksida" (Vagabond 2008-09-20)
Text:
Carin Carlsson
Bilder: The imperial palace (foto:
davidd,
cc by 2.0). Omslagsbilder.