Thomas Halling besökte Söderfors

Thomas Halling besökte klass f-3 på Bruksskolan i Söderfors

Thomas Halling

Thomas Halling
 

Thomas Halling har skrivit väldigt många böcker, han räknade själv med cirka 35 stycken. Han skriver både bilderböcker, mellanåldersböcker och ungdomsböcker. I projektet Skapande skola har Bruksskolan fått pengar för kulturaktiviteter och skolbiblioteket ordnade ett författarbesök.

Thomas tycker att han har världens bästa jobb, han får förmånen att hitta på egna historier, får åka runt och prata om sina böcker i hela Sverige, se vackra orter som Söderfors och träffa väldigt många trevliga barn. Men att vara författare betyder också en viss press eftersom han har stort eget ansvar och känner hela tiden att han måste prestera och skriva så att böcker blir sålda, man kan aldrig slappna av helt och hållet och sluta skriva för då blir man bortglömd. Han började sin författarkarriär med att ge ut en saga som han hittat på och använt som godnattsaga för sina barn när de var små. Det blev boken Tass-, tass-, tass-, smyg-, smyg-, smyg- som kom ut 1995. Han var tidigare lärare i 15 år men sedan 2000 är han författare på heltid.

Thomas Halling hade före besöket gett eleverna uppdrag att hitta på så många kluriga frågor som möjligt och att läsa så många av hans böcker som möjligt. Det uppdraget hade eleverna verkligen tagit på allvar, de hade massor med frågor kring böckerna men också kring livet som författare.

Eleverna frågar vilken bok han är mest stolt över och Thomas nämner då boken Det var tur, det var synd, men egentligen är han mest nöjd över att ingen bok han skrivit har blivit riktigt dålig. Och han tycker det är extra roligt att han kan skriva 3 olika typer av böcker, bilderböcker, mellanåldersböcker och ungdomsböcker. Han tycker om variationen för det är väldigt olika sätt att tänka när man skriver. Thomas berättar också när han får frågan hur lång tid det tar att skriva en bok att det är väldigt olika. Det tog exempelvis två år att skriva en faktabok om Stockholm medan det tog två timmar att skriva en kort ungdomsbok. Men det är en lång tankeprocess innan han kommer igång och skriver, ofta flera år. Eleverna frågar också om han ritar bilderna i böckerna själv, men Thomas säger då att han alltid anlitar en illustratör. Han kan visserligen rita ganska bra men inte tillräckligt bra. Han vill att bilderna ska bli perfekta.

Text: Ulf Georgson

 1. Skola i skräck

  Av: Halling, Thomas
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 2. Kuslig kväll

  Av: Halling, Thomas
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
Skrivet av: Ulf Georgson den 17 februari 2012