Tips aktiviteter

Här hittar du tips på aktiviteter kopplade till böcker och läsning.

Bjud in till trerätters bokmiddag

Olika böcker till förrätt, varmrätt och efterrätt då eleverna får ”provsmaka” nya böcker, dvs. läsa 5-10 min ur en bok. Efteråt får de fylla i ett kort utlåtande om boken, om de vill fortsätta läsa den eller om de kan rekommendera boken till en kompis. Därefter byter de bok till nästa rätt.

Spela Litteraturspelet 

Spela litteraturspelet. Spelet går att låna från skolbiblioteksavdelningen. Det innehåller dels allmänna litteraturfrågor, dels särskilda frågor till boken Den försvunna staden av Jo Salmson (det medföljer 5 ex av boken). Rekommenderad ålder 9-13 år.

Pyssla

  • Gör bokmärken
  • Gör egna bokomslag och baksidetexter

Ha en bokbytardag

Låt de elever som vill ta med sig böcker hemifrån för att byta med varandra.

Arbeta med tema

Ha en barnboksförfattare eller barnboksfigur som tema. Inled med att spela upp en teater eller musik som anknyter till temat. Läs böcker och titta på film om författaren eller figuren. Högläs gärna eller låt barnen lyssna på ljudbok. Dramatisera. Gör serier. Gör ett nytt slut på någon av böckerna.

Bokmemory

Skriv ut bokomslag, laminera dessa och spela memory med ”korten”. Gör dem gärna i A5-storlek. Memoryspelet väcker lätt samtal om böcker man läst och leder till spontana boktips.

Sugen på fler aktivitetstips? Det finns fullständiga sammanställningar att skriva ut. TILL FLER TIPS

Skolbiblioteket

Bild på bok där det kommer ut figurer/teckningar på ett fartyg och bokstäver

Aktivitetstipsen på den här sidan kommer från lärare och bibliotekarier i Heby kommun och bibliotekarier i Enköpings kommun. Några av tipsen kommer också från Lust till läsning. En metodhandbok för Sommarboken – eller hur du pratar med barn om böcker och läsning av Kultur i Väst (2017).