Tips för alla som gillar fotboll

Nu drar fotbollsäsongen igång! Och i sommar är det riktigt mycket fotboll. Kan du inte få nog har vi många fotbollsböcker på biblioteken som du kan låna.

Omslagsbild till Luddes första cup
Fotbollsböcker från 7 år

För dig som just har lärt dig att läsa finns böckerna om Ludde av Viveca Lärn.

I Luddes första cup får vi följa den sexårige fotbollskillen Ludde, som är med i fotbollslaget Rävarna.

För första gången ska Ludde åka på fotbollscup till Hudiksvall. Det blir många spännande matcher och Ludde imponerar på pappa, som tidigare mest varit intresserad av ishockey.

Mackan äger är en ny lättläst bok om fotboll. Mackan heter egentligen Marcus och han drömmer om att bli lika bra som Zlatan. Än så länge har inte GIF vunnit en enda match i år och nu ska laget snart spela mot det svårslagna BK Sunnanäng... 

Detta är första boken om Mackan och det kommer att

Omslagsbild till Dojjan Bengtsson.
komma fler!

Om Dojjan Bengtsson

I Mecka Linds böcker om Dojjan Bengtsson får vi följa sjuåriga Dojjan, som är galen i fotboll. Hon är speciellt intresserad av fotbollsstjärnan Rivaldo i det brasilianska landslaget och säger att hon träffat honom. Men stämmer detta?

I Dojjan och Mozart i Rio har Dojjans mormor vunnit pengar på Bingo. Helst hade Dojjans mormor köpt en massa kaffe för pengarna, men Dojjan föreslår att de ska åka till Rio som är "fotbollens huvudstad"

I Dojjan och Mozart och tiotusen röda rosor får Dojjan som är en skicklig fotbollsspelare lämna tjejlaget och spela med i pojkarnas lag i hemlighet.

Böckerna om Kasper

Böckerna om Kasper av Jörn Jensen handlar också om fotboll. I boken Kasper står i mål får vi följa Kasper som

Omslagsbild till Kasper i mål
målvakt. Kasper spelar i BK Toppen. Inför matchen mot Valbo BK stukar målvakten Viktor i Kaspers lag foten. Lagets tränare Peter frågar Kasper om han istället kan vara målvakt…Kommer Kasper att hålla nollan?

Alla böcker om Kasper har några sidor om praktiska fotbollstips på slutet. I Kasper står i mål finns många bra tips att tänka på när man är målvakt, som till exempel hur man boxar ut en boll och tar bollar som målvakt.

I boken Kasper på fotbollsläger åker Kasper med sina kompisar i BK Toppen på fotbollsläger. Det ska bli kul men är samtidigt lite pirrigt.

Kasper och hans kompisar kommer att sova över i en skola och det kommer dröja två dagar innan han kommer hem igen…Här finns också många bra tips till exempel hur man fintar och glidtacklar. Om du läser denhär boken får du också lära dig hur en ”bicykletas” går till.

Omslagsbild till Ge aldrig upp.
För dig mellan 9 och 12 år

För dig som är lite äldre finns Arne Norlins böcker om fotbollsklubben FC Stjärna. Den första boken är FC Stjärna. Böckerna handlar om ett fotbollslag i Stockholm. Laget har blivit för stort och då bildar reserverna ett eget lag som får heta FC stjärnan.

Andra spännande fotbollsböcker är Malin Stehns böcker Alla helgons blodiga cup och Värsta måltorkan.

Fotbollsböcker från 12 år

För dig som kanske har börjat högstadiet passar Bengt-Åke Cras serie böcker om Magnus och fotbollslaget BK Pantern, samt serien om David Linder och Malmens IK.

IMååål som är första delen i serien om BK Pantern har Magnus och de andra killarna i fotbollslaget fått en ny fotbollstränare. Han är ett före detta proffs som tar laget till oanade höjder...

I Drömmar som krossas som är första boken om

Omslagsbilder till Proffsdrömmar.
David
Linder och Malmens BK har David bestämt sig för att bli fotbollsspelare. Under en match blir han upptäckt och Hammarby vill skriva kontrakt med honom. Då får David ett besked som förändrar allt...

Mattias Göranssons serie Proffsdrömmar, Matchhjältar och Slutspel handlar om de femtonåriga pojkarna i Majornas FF.

I den första boken Proffsdrömmar kräver tränaren Johnny att killarna ska träna stenhårt. Helst vill han att de ska vinna Gothia Cup...

Matchhjältar far Micke bort och spelar pojklandskamp. Kvar är Johan hemma och spelar som vanligt. När Micke kommer hem visar det sig att det inte längre är han utan Johan som är lagets stjärna. Det här är en bok som inte bara handlar om matcher "som står på spel" utan också om "vänskap som står på spel"...

Verklighetens fotbollsstjärnor

Visst är det roligt att läsa om fotbollsstjärnorna?

Omslagsbild till Martas seger.
Världens bästa kvinnliga fotbollsspelare är Marta. Är du nyfiken på Marta kan du Iåna boken Martas seger: en berättelse om fotbollspassion och krigarhjärta av Emma Lindqvist. I den kan du följa Marta Vieria da Silva. " Marta" har utsetts två gånger till världens bästa kvinnliga fotbollsspelare.

Du får följa henne från Dois Riachos, en liten by i Brasilien till de stora fotbollsarenorna i världen. Under flera år spelade Marta i Umeå IK. Marta har en mix av styrka, snabbhet, hårt skott och teknik.

Kort fakta om Marta:
Namn: Marta Vieira da Silva
Född: 1986
Position: Mittfältare/anfallare
Förebilder: Rivaldo, Ronaldinho och Ronaldo
Målgörare: Marta gjorde över 120 mål i Umeå IK

Mera stjärnor

Omslagsbild till Fotbollsstjärnor 2012.
I boken Fotbollsstjärnor 2012 finns ”50 stjärnporträtt med allt om de bästa fotbollsspelarna i världen.” Här finns de med...Zlatan, Lampard, Torres, ja alla de mest aktuella fotbollsspelarna.

Om Frank Lampard som spelar för Chelsea kan vi läsa följande :

"Han halkade men tog sig genast upp på fötterna igen innan någon kunde ta bollen ifrån honom. Sedan skickade han snabbt och elegant iväg bollen mot mål: Det fanns inget som kunde stoppa den. Förrän den gick i nät. Om man snabbt vill få klart för sig vad som gör Frank Lampard till en så respektabel fotbollsspelare så räcker det med detta: att titta på det avgörande momentet i FA-cupfinalen 2009 där Chelsea slog Everton med 2-1"


För dig som vill lära mer om teknik och få speltips har biblioteket också många faktaböcker. Välkommen in att låna böcker på biblioteket och Du...lycka till med fotbollsmatcherna!

Text: Eva Thanner Bilder: Samtliga bilder är omslagsbilder

 1. Sebbe på bänken

  Av: Stehn, Malin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Eva Thanner den 15 maj 2012