Tips på tyska böcker

Den 3 oktober firar Tyskland nationaldag. Vad vet du om Tyskland? Testa dina kunskaper och få några tips på böcker av tyska författare.

Vad vet du om Tyskland?

Tysklands karta i tyska flaggans färger svart, rött och gult.
5 snabba frågor - testa vad du kan om Tyskland.

 1. Efter andra världskriget och fram till 1989 var Tyskland delat i två länder, vad hette de två länderna?
 2. Vad heter Tysklands huvudstad?
 3. Tyskarna är bra på fotboll, hur många gånger har de vunnit VM-guld?
 4. Vad heter 'bok' på tyska?
 5. Vad heter Tysklands högsta berg?

Rätt svar på frågorna hittar du lite längre ner på sidan.

Vill du läsa och lära dig mer om Tyskland kan du låna Alexandra Matschkes bok Tyskland på biblioteket. Den innehåller massor av fakta - historia, geografi, sport, kändisar, kända byggnader och mycket annat.

Är du nyfiken på tyska ord kan Norstedts första tyska ordbok passa. Den är för nybörjare och innehåller 5000 ord och fraser. Om boken inte finns på ditt bibliotek kan vi som jobbar på biblioteket hjälpa dig att hitta andra böcker.

Tips på böcker av tyska författare

Från cirka 7 år

handlar om den påhittiga flickan Paula. I den här boken ska hon och hennes kompis Sine vara brudnäbbar på Paulas fasters bröllop. Paula har aldrig varit på bröllop, men det har Sine. Paula gillar inte att klä sig finklänning. Men lite kul är det ändå. Nästan som att vara prinsessa. Gillar du Paula finns det fler böcker att låna.

Jacob och matchtröjan som försvann är den andra boken om Jacob. Han gillar att spela fotboll. I den här boken har Jacob och hans fotbollslag fått nya matchtröjor. Men Jacobs pappa har av misstag råkat ge bort Jacobs tröja till en klädinsamling. Jacob och hans kompis Paul måste hitta tröjan.

Om Sebastian och hans marsvin King-Kong har Kirsten Boie skrivit flera böcker. I Tur i oturen, King-Kong måste Sebastian städa King-Kongs smutsiga bur. Sebastian släpper ut marsvinet. Men så kommer en kompis och Sebastian går ut och spelar fotboll istället. Under tiden hinner King-Kong hitta på en hel del.

handlar om en pojke som läser en spännande bok. Plötsligt kommer en drake ut ur boken. Och efter kommer en riddare, som jagar draken. Pojken krymper och tillsammans med draken tar han upp kampen mot riddaren.

Från cirka 9 år

Rico Oskar och skuggorna i gårdshuset är en deckarhistoria, som handlar om pojken Rico. Han är i 10-årsåldern och bor i Berlin tillsammans med sin mamma. I hyreshuset där de bor finns flera märkliga personer. Rico har ett handikapp och är lite annorlunda. På sommarlovet får han i uppgift att skriva dagbok. På nätterna är Rico ofta ensam, eftersom mamman jobbar. Och det är då han iakttar och skriver i sin dagbok. Det blir rätt spännande...

Spökhotellet handlar om 11-årige Harald. Hans gamla farmor har köpt ett hotell tillsammans med sin väninna. På sommarlovet åker Harald för att hjälpa till på hotellet. Men hotellet är inget vanligt hotell. Det är ett riktigt spökhotell. Spökena visar sig vara rätt trevliga och Haralds sommarlov blir rätt annorlunda.

Bläckhjärta är en riktig äventyrsbok, som handlar om 12-åriga Meggie. Hon bor med sin pappa, som är bokbindare. Tillsammans läser de högt ur den gamla boken Bläckhjärta och plötsligt kommer huvudpersoner ut ur boken. Vad ska de göra med dessa farliga figurer? De måste hitta bokens författare Fenoglio och få honom att ändra bokens slut.

 

Rätt svar på frågorna:

 1. Västtyskland och Östtyskland
 2. Berlin
 3. Herrlaget 3 guld (1954, 1974 och 1990) och damlaget 2 guld (2003 och 2007)
 4. Buche
 5. Zugspitze. Toppen ligger på 2 962,06

 

Bilder: Tysklands karta (foto: Dariusz Rompa). Övriga bilder är bokomslag.

 1. Jacob och matchtröjan som försvann

  Av: Bertram, Rüdiger
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 2. Spökriddaren och hans väpnare

  Av: Funke, Cornelia
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 1 oktober 2012