Tretton skäl varför

En sorglig och tankvärd bok om kompisar, relationer, rykten och döden. Och om att hamna utanför.

En dag får Clay Jensen hem ett paket som visar sig innehålla tretton kassettband. Vem har skickat banden? Vad handlar det om? Han har ingen aning om vad det handlar om eller vem det är ifrån. När han stoppar in det första bandet i spelaren och trycker play blir han riktigt förvånad och omskakad. Det är nämligen Hannah Baker som talar, tjejen i klassen som nyligen begick självmord. På banden berättar hon om tretton händelser som har drivit henne till sitt beslut. Och alla som banden handlar om ska få höra hennes berättelse.

Det är en berättelse om tonårstiden, känslan att vara utsatt och underlägsen. Hannah har inte vågat säga ifrån och det har skapats rykten om henne. Rykten som har gjort att hon har mått sämre än vad någon har kunnat ana. Att lyssna på banden förändrar Clays liv. Han får veta mycket mer om sina skolkamrater än han någonsin hade velat.

Den här boken är både hemsk och sorglig, men den är mycket tankvärd. Den handlar om hur betydande ord och handlingar kan vara. Det som man själv inte uppfattar som så farligt kanske sårar en annan person väldigt mycket.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Julia Larsdotter den 21 oktober 2011