Udda verklighet

Nene Ormes debutroman är något så sällsynt som svensk urban fantasy som utspelar sig i ett vindpinat Malmö där vanliga människor lever sida vid sida med de sära utan att känna till deras existens..

De sära utgör ett slags skuggsamhälle, med paralleler till nedre London i Neil Gaimans Neverwhere, som fungerar efter sina egna regler och traditioner. De är människor med förmågor som att kunna skifta hamn, se framtiden, och drömma andra människors liv.

Bokens huvudperson, Udda, är en sådan drömmare. Hon vet inte om det, utan betraktar de återkommande mardrömmar som gör det svårt att skilja på dröm och verklighet som ett psykiskt problem.  Hennes bästa vän Daniel är övertygad om att drömmarna är mer än bara drömmar, och börjar göra efterforskningar på egen hand. När han försvinner tvingas Udda söka upp människorna hon drömmer om för att få honom tillbaka.

Tänk urban fantasy, men utan stadsalver eller blodsugande vampyrer. Språket flyter på, miljöerna är bra beskrivna, och jag som gillar sånt fick en kick av att känna igen platser och gatunamn.  Dialogen funkar. Det här är svensk urban fantasy, inte anglosaxisk urban fantasy skriven på (nödtorftig) svenska, och det gör mig så glad.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sanna Barsk den 25 november 2011