Undergångstro ger bra berättelser

I år har ryktet gått om att världen ska gå under. Det är inte första gången som människor tror att tidens ände är nära. Något som gjort stort avtryck i böcker och film.

Apokalypsens fyra ryttare, målning gjord 1887 av Viktor Vasnetsov. Foto: Wikimedia Commons

Apokalypsens fyra ryttare, målning av Viktor Vasnetsov, 1887. Apokalyptik är religiösa berättelser om vad som händer när världen går under eller historien tar slut.

 

2012 har ansetts vara året för världens undergång, enligt tolkningar av Mayakalendern. Detta har givit upphov till en rad böcker och filmer på ämnet. Det är poppis med dystopier, att skildra miljö- och klimatkatastrofer och hur det är att överleva i en postapokalyptisk värld.

Forskare vid NASA menar dock att det hela är ett missförstånd: De som tror att Mayakalendern slutar den 21 december 2012, och att det skulle vara ett tecken på undergång, har fattat fel. NASA är så tvärsäkra att de gjort filmen Varför Jorden inte gick under igår, att visa efter det trodda datumet för tidens slut.

Så lugn, bara lugn! Du har god tid på dig att läsa och se alla spännande domedagsberättelser – världen ska inte gå under. Ännu...


Källor och mer läsning


Bilder:
Jordklotet sett från rymden (foto: NASA/Wikimedia Commons), Apokalypsens fyra ryttare, målning av Viktor Vasnetsov (foto: Wikimedia Commons)

 

 1. Syndaflodens år

  Av: Atwood, Margaret
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anna Theorell den 17 december 2012