Ungdomens Johannor

Den 21 juli har Johanna namnsdag. Thydell, Nilsson, Lindbäck och Ekström är några med förnamnet Johanna.

Johanna Thydell

Författaren Johanna Thydell.
Johanna Thydell (född 1980) är en av våra framgångsrika svenska ungdomsförfattare. Hennes första bok I taket lyser stjärnorna (2003) handlar om en tonårstjej som förlorar sin mamma i cancer. Johanna Thydell miste själv 13 år gammal sin mamma i cancer.  För boken fick hon Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok.

Det senaste hon gav ut är Han tänkte på dem som färger (2011). En novell på 28 sidor, som handlar om en man med innehållslöst liv. Han hänger på en bar och träffar kvinnor som han egentligen inte bryr sig om. Och även i hans liv finns en döende mamma.

Johanna Nilsson

Författaren Johanna Nilsson. Foto: Magnus Liam Karlsson
En annan duktig ungdomsförfattare är Johanna Nilsson (född 1973). 23 år gammal debuterade hon med Hon går ut genom tavlan, ut ur bilden (1996). En självbiografisk roman, där mobbing är tema.

En av hennes senaste böcker, Lilla darling (2011), har kärlek som tema. Den handlar om den fåordige Jerry, som inte vågar berätta om sina känslor. Om hans funderingar och problemen med föräldrarna. 

Johanna Lindbäck

Ytterligare en bra ungdomsförfattare är Johanna Lindbäck (född 1972). 2007 debuterade hon med En liten chock, som handlar om en gymnasiekille som inte är så nöjd med sitt liv. Helst vill han vara någon annan. Han vill ha fler kompisar och

Författaren Johanna Lindbäck. Foto: Leif Hansen
han vill ha en flickvän.

Hennes senaste bok Som om jag frågat (2012) handlar om fotbollskillen John, som går i nian. Föräldrarna ska separera och kompisen har blivit ihop med en tjej. John känner sig som världens ensammaste kille.

Johanna Ekström

En annan Johanna är Johanna Ekström (född 1970). Till skillnad från de andra är hon inte ungdomsförfattare. I sin senaste bok Om man håller sig i solen (2012) skriver hon dock om sin egen uppväxt, som dotter till författarparet Margareta Ekström och Per Wästberg.

Författaren och poeten Johanna Ekström. Foto: Helén Karlsson.
Johanna Ekström är poet och bildkonstnär och kom med sin första diktsamling Skiffer 1993. 

Sin romandebut gjorde hon 2004 med Avskedsstafetten, som handlar om Hanna som reser till London med sin man. Men i London möter hon en annan man och drabbas av passion.

 

Text: Carin Carlsson 

Bilder:
Johanna Thydell (bild 1 foto: Elin Strömberg)
Johanna Nilsson (bild 2 foto: Magnus Lian Karlsson)
Johanna Lidnbäck (bild 3 foto: Leif Hansen)
Johanna Ekström (bild 4 foto: Helén Karlsson)

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 25 juni 2012