UppCon ett himmelrike för mangavänner

En sista gång invaderas Uppsala av ungdomar uppklädda i märkliga och fantasirika kostymer. Vad är det egentligen som händer och vilka är de?

Flicka med rosa hår och mangakostym.
UppCon är ett evenemang för japansk populärkultur – främst manga, anime och TV-spel. De flesta besökarna väljer att klä ut sig till sin favoritkaraktär och det kallas för cosplay.

Evenemanget har anordnats av den ideella föreningen UppsalaKai sedan 2002 och 2011 besöktes det av 3463 personer. Av alla besökare är det bara 13 procent som kommer från Uppsala. Och i år är det alltså sista gången UppCon ordnas i Uppsala.

På UppCon kan man delta i cosplaytävlingar, titta på japansk film, spela och tävla i TV-spel, gå på seminarier om japansk kultur, lyssna på asiatiska popstjärnor, shoppa loss på torget eller bara mingla med likasinnade. Konventet pågår i tre dagar, dygnet runt.

Vad är då manga?

Flicka med grönt hår på mangakonvetet UppCon i Uppsala.
I Japan står manga för alla typer av tecknade serier oberoende på var de kommer ifrån och vem de riktar sig till. När vi talar om manga i Sverige menar vi dock serier som kommer från Japan eller som är tecknade i en stil som inspirerats av den Japanska seriekulturen.

I Japan finns det manga för alla åldrar och alla intressen, nästan hälften av alla skapare och läsare är kvinnor, vilket skiljer sig markant från den mansdominerade seriebranschen i västvärlden. Det finns manga som riktar sig till barn och det finns manga som riktar sig till en äldre publik. Denna bredd visar sig dock inte i svensk översättning, då de serier som översatts oftast riktar sig till barn och ungdom.

Teckningsstilen karaktäriseras av de stora ögonen, små näsor och stora munnar. Teckningarna är i sin helhet förenklade och stiliserade. De vill ofta väcka och visa olika känslor snarare än att avbilda något så fotorealistiskt som möjligt.

Serieskaparna lägger stort fokus på huvudpersonernas liv och låter dem utvecklas. Läsaren får följa med huvudpersonens känslor, tankar och handlingar mycket nära vilket gör huvudpersonerna trovärdiga och levande.

Manga kan se ut på många andra sätt men detta är den stil som finns i de flesta serier som importerats till västvälden och som ofta riktar sig till barn och unga. Många populära mangaserier görs också som animerade tv-serier och långfilmer men då kallas det för anime.

Vad är då cosplay?

Publik på UppCon.
Cosplay är en förkortning av costume play och är en japansk form av att klä ut sig eller maskerad. Deltagarna klär ut sig i dräkter och accessoarer för att föreställa en specifik figur eller idé.

I Japan innefattar det all sorts kostymering, från medeltid till framtid. I väst används begreppet främst om figurer med ursprung i japansk populärkultur, som manga, anime och TV-spel. Dessa hämtas från populär fiction i Japan, men omfattar numera även amerikanska skämtteckningar och science fiction. Icke levande objekt ges människoliknande former och det är inte ovanligt att se kvinnor i manliga roller och tvärtom.

Genom att sy en dräkt efter en figur, som man tycker om och sedan bära den till ett konvent, visar man sin uppskattning. Målet är att porträttera figuren så gott man kan.

Ingen vet säkert hur allting började. Vissa påstår att ett japanskt science fiction-fan besökte ett konvent i USA och blev så fascinerad av konceptet att klä ut sig till diverse karaktärer ur sin favoritserie att han tog med det tillbaka till Japan. I samma veva bestämde sig kanske ett mangafan att klä ut sig till sin favoritkaraktär på till exempel Comiket (Japans största fanzinemässa). Fenomenet kom att kallas för kosupure på sedvanligt japanskt sätt att förkorta långa västerländska ord och har sedan blivit cosplay. Idag har det spridit sig över hela världen.

Hur fungerar cosplay?

Flickor som deltar i mangakonventet UppCon i Uppsala.
Oftast väljer man att basera sin cosplaydräkt på allt som har med japansk populärkultur att göra. De flesta gör en dräkt baserad på anime, manga eller ett spel, men det blir mer och mer populärt att göra dräkter efter japanska musikartister. Majoriteten av asiatiska cosplayare låter någon sy upp dräkten eller så köper de den i speciella cosplaybutiker. I USA är uppsydda dräkter accepterade men just när det gäller tävlingar har man alltid ett övertag om man har gjort sin dräkt själv.

När man är med i en cosplaytävling ska man förutom att ha en bra kostym också göra ett uppträdande, oftast i form av en sketch. Den är obligatorisk för att få vara med och tävla. Man gör det antingen i grupp eller ensam.

Förutom pris för bästa dräkt finns även priser för exempelvis bästa sketch och bästa vapenhantverk. Självklart är inga riktiga vapen tillåtna utan de måste vara gjorda i konstmaterial. En jury bedömer alla kategorier och ibland intervjuas deltagarna för att juryn ska få ett bättre beslutsunderlag.

Man ser ofta dräkter som är relaterade till de animeserier som visas i samband med manga- och animekonventen. Det är svårt att säga vilka dräkter som populärast för det varierar lika mycket som utbudet.

Bra ord att kunna på ett mangakonvent

Cameko

En förkortning av Camera Kozo eller Camera boy, det vill säga personerna som fotograferar de som klätt ut sig. I Japan brukar Cameko oftast ge kopior av sina foton till personerna de fotograferat.

Crossplay

När en person klär ut sig till en person/figur av det motsatta könet.

Dollers

En undergrupp till Kigurumi som går ut på att cosplayern använder sig av masker för att efterlikna en viss figur så mycket som möjligt. I Japan kallas denna stil för Animegao: Anime-ansikte.

Dollers använder sig oftast av heltäckande kroppsstrumpor (zentai) för att efterlikna sin figur och maskerna gör de antingen själva av plast eller köper dem i specialiserade butiker. De som tillverkar Dollers-dräkter är oftast kvinnor men det är nästan uteslutande män som crossplayar som Dollers.

Kigurumi

Det japanska namnet för att vara uppklädd till en karaktär av djurart eller att ha en heltäckande dräkt. Till exempel de personer som är uppklädda till Musse Pigg & Co. på Disneyland räknas som en form av Kigurumi. Vanligen saknar äkta Kigurumi heltäckande ansiktsmask och ansiktet (till exempel Musse Piggs) avbildas på Kigurumins stora luva.

Kigurumi används oftast av Manba/Ganguro gyarus (Gals) i Japan. Kigurumi används ibland som marknadsföringsknep för att dra uppmärksamhet till affärer och diverse events eller för att underhålla barn.

Layers

Japanska ordet för "cosplayer", en person som sysslar med cosplay.

 

 

Text: Andreas Frick, Mimi Forssblad och Maria Fredriksson
Bilder: Marimoon (bild 1) och Carl Oscar Aaro (övriga bilder)

 1. Mangabiblioteket

  Undertitel: introduktion till den asiatiska seriekulturen
  Av: Strömberg, Fredrik
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Litteraturvetenskap
  Finns som: Bok
 2. Nana

  Av: Yazawa, Ai
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Andreas Frick den 2 november 2011